Den russiske sikkerhetstjenesten FSB er stadig mer aktiv i den grensekryssende kontakten i nord. Bildet viser FSBs nye hovedkvarter i Murmansk. Foto: Barents Observer

Barentsrådsmøte i skyggen av FSB

Vi vil fortsette å skrive om disse tingene. Bare ved å lyse opp FSBs skygger fra alle sider kan en stanse de destruktive angrepene mot det mangfoldige folk-til-folk samarbeidet.

En ubehagelig lukt av elefant henger over rommet når de nordiske utenriksministerne møter Sergej Lavrov i Arkhangelsk.

Den russiske utenriksministeren har ledet Barentsrådet gjennom de to siste årene. På torsdag skal han oppsummere før han gir klubben videre til Sveriges Margot Wallström. Til bords sitter også Børge Brende. Han er trolig på sitt siste oppdrag som norsk utenriksminister. Ved siden av Brende sitter Finlands Timo Soini. Som leder for Arktisk Råd er han storebror i dialogen om samarbeid i nord.

Lavrov kommer til å si at Arktis er territoriet for dialog. Det samme som han sa til Brende da de to møttes i Arkhangelsk i mars. - Det er bra dere endelig har tatt til fornuften, fikk den norske utenriksministeren høre. Det er vanskelig å være uenig i akkurat det. Tre år uten nabobesøk var kontraproduktivt.

Barentssamarbeidet handler om mer enn dialog. Pressetalskvinne Maria Zakharova røpet allerede i sin ukentlige briefing sist fredag hva Lavrov vil fremheve. Økonomisk samarbeid, miljøvern, urfolks rettigheter, forskning, kultur og ungdomsutveksling er temaer den russiske utenriksministeren mener er styrket de to siste årene. 

Børge Brende kommer til å nikke anerkjennende. Brende reiser ikke til Arkhangelsk for å ta opp de vanskelige sakene. Han vil si at de utfordringer som er i samarbeidet mellom Russland, Europa og NATO så langt ikke forplantet seg til nord. Brende vil nevne fiskeri, atomsikkerhet, seismikk-skyting i Barentshavet og folk-til-folk samarbeidet. 

De fire utenriksministerne er veldig klar over skjørheten i den ikke-statlige delen av Barentssamarbeidet. Men vil de snakke om det? Her er det nemlig ikke krigen i Øst-Ukraina, sanksjonene eller det kalde NATO-Russland forholdet som er elefanten i rommet. Elefanten heter FSB. Den russiske sikkerhetstjenesten er stadig mer aktive i den grensekryssende kontakten her i nord. Ikke som offisielle deltakere med navneskilt i de ulike arbeidsgruppene. Eller som innledere i de mange konferanser. Ei heller som initiativtakere til nye samarbeidsprosjekter. Tsjekaens moderne utgave opererer i skyggen. 

Ikke langt fra hotellet hvor ministerne skal bo, ved bredden av elven Dvina, vokser en rekke trær i flotte høstfarger. Plantet av ungdommer fra Nord-Norge og Arkhangelsk. For å gjøre byen grønnere. Natur og Ungdom har siden 1990 samarbeidet med miljøgrupper i Nordvest-Russland. Med midler fra Utenriksdepartementet. Et prakteksempel på konkret, folkelig Barentssamarbeid. 

At Natur og Ungdoms besøk til Russland blir nøye overvåket er ikke noe nytt. I boken «KGB i Norge - det siste kapittel» (1992) skriver avhopperen Mikhail Butkov «… De ble skygget, hotellrommene deres (spesielt i hotell Arktika) avlyttet, og sovjetborgere de ble satt i kontakt med, var ofte KGB-agenter

Nå i september skjedde dog noe langt mer alvorlig enn at russiske agenter ble tvunget til å lære litt om norsk-russisk miljøvernarbeid ved å avlytte hotellrom. Aetas ble listet som utenlandsk agent av det russiske justisdepartementet. Etter grundig forarbeid av FSB. Åtte ikke-statlige organisasjoner med norske samarbeidspartnere er under Sergej Lavrovs formannskapsperiode for Barentsrådet brennmerket forrædere. Det er nærmest en epidemi.

Gatedemonstrasjonene etter valgfusket i 2011 fikk Vladimir Putin til å undertegne nye lover med det ene formål å kneble sivilsamfunnet. I mars er det presidentvalg. Ikke forvent en mildere tone fra versjon 4.0 av Putin. Aktører i Barentssamarbeidet som engasjerer seg i den russiske samfunnsdebatten bør feste sikkerhetsbeltene.

Også på andre prioriterte områder ødelegger FSB for felles norsk-russisk utvikling i nord. Trakasseringen og utvisningen av den suksessrike betong-gründer Atle Berge i fjor fremmer ikke økonomisk samarbeid. Det er knapt noen norske bedrifter igjen i Murmansk.

Også innenfor kulturlivet er FSB aktive. På turne støttet med midler fra UD opplevde musiker Pål Moddi Knutsen og Arkhangelsk kammerorkester at Russlands Generalkonsulat i Kirkenes presset dem til å droppe Pussy Riot låten Punk Prayer da teksten, i Russland, regnes som ekstremisme. Moddi beskriver episoden skremmende bra i sin nye bok.

En diplomat fra det samme Generalkonsulat viste tydelig stolt frem sitt hjemmelagde jakkemerke ”Barents Free of Sodomi” ved åpningen av et galleri i Kirkenes nylig. Tilfeldig? Neppe. Dagen etter gikk den første Barents pride gjennom grensebyens gater. Med 50 russiske deltakere. På vei hjem ble noen av dem tatt inn til avhør. Hvem finansierte? Hvem organiserte? Hvorfor gikk Kirkenes-ordføreren fremst i paraden? Klassisk FSB-trakassering med hovedformål å stoppe grensekryssende syn på kjærlighet. Og ja, norsk UD delfinansierte prosjektet gjennom regionale Barents midler.

Heldigvis har ikke FSB lykkes i å kneble Barents Observer. Vi vil fortsette å skrive om disse tingene. Bare ved å lyse opp FSBs skygger fra alle sider kan en stanse de destruktive angrepene mot det mangfoldige folk-til-folk samarbeidet. De fire utenriksministrene har et ansvar for å diskutere problemet åpent. Lykke til i Arkhangelsk! (…hvor jeg som journalist dessverre ikke får lov til å være til stede. FSB mener dialogen i nord ikke er for alle.) 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse