Annonse
Skoleelever følger en debatt om Tromsøskolen i kommunestyret i november 2018. (Foto: Inger Præsteng Thuen)

Barn og unge er det viktigste. Det aller viktigste. 

Derfor må Tromsø kommune omdisponere budsjettene.

Sett en liten plakat i tomme blomsterbed, foran stengte museum, ved gammel hullete asfalt og ved stengte cruisehavner; «Vi hadde dessverre ikke penger i år - vi prioriterer vår barn. Vi forstår at en god skole er det viktigste i livet.»

I morgen skal mange av barna vår markere sin motstand mot de forslåtte kuttene i skolebudsjettet.

Hvorfor skal barna våre stå der alene…? 

Hvorfor  står vi ikke foran dem, rundt dem? Vi som er foreldre, besteforeldre, tanter, onkler, naboer… i det hele tatt alle innbyggere i Tromsø. 

Vi VET at gode skoleforhold er avgjørende for barn, spesielt for de barn som trenger det ekstra. Vi vet det er avgjørende viktig for de barna som trenger ekstra tid, som trenger en ekstra voksen til stede, for de barna som er begynt å ski ut, de som ikke møter på skolen, de som kommer i kontakt  med kommunens/Politiets U16 arbeid. Skolen er vår viktigste arena for å gi alle barn er god barndom og et godt voksenliv. 

Så om du ikke er direkte berørt som forelder så blir du direkte berørt - fordi de forslåtte kutt vil gå ut over de barna som trenger det mest - og som vi være en del av Tromsøs befolkning  årene fremover.

Jeg har ingen politisk erfaring - og er ikke økonom. 

Men i familien vil vi vise våre barn å tjene penger før vi bruker dem. Vi vil vise dem at vi må bruke penger på det viktigste først, og er det penger igjen kan vi kanskje velge. 

Vi vil vise dem at skole er viktig, det viktigste. Både som familie og som samfunn.

Banalt tenker jeg nå på kommunen på en stor familie, og nå er det tøffe tider. 

Vi må prioritere. Vi har ikke nok penger til å betale for alt. 

Vær modig, Tromsø kommune! Vis at dere er byen for barn og unge, morgendagens voksne.

For nå handler det om mot - til å si at dere nå skjærer ned eller tar bort åpenbart nødvendige poster i kommunebudsjettet, fordi skole er viktigst. 

Vær modig. Sett en liten plakat i tomme blomsterbed, foran stengte museum, ved gammel hullete asfalt og ved stengte cruisehavner; «Vi hadde dessverre ikke penger i år - vi prioriterer vår barn. Vi forstår at en god skole er det viktigste i livet.»

Kommunen kan formidle høyt og tydelig at årsaken til at havnebassenget ikke blir ryddet i år, og årsaken til at Tromsø kunstforening selges til UIT, er fordi Tromsø kommune prioriterer skole først. 

Skriv det i brev om forlenget saksbehandlingstid på byggesak. Skriv det i avslagsbrev til musikkfestivaler, idrettsarrangement, urfolksmarkeringer, sykkelløp og andre viktige ting.

«Dere må dessverre vente - eller skaffe pengene dere trenger andre steder fra. For de neste årene skal vi først og fremst prioritere skole.»

Fordi det ikke er mer å spare i skolen - fordi det gjør ubotelig skade… og fordi barna ikke kan ta ting igjen… eller få hjelp om noen år, når kommuneøkonomien er bedre.

Hver enkelt skole som har spinket og spart i årevis, skal spare millioner på et års budsjett. Vi forstår alle det vil få betydning.. 

Så hvorfor er vi foreldre så stille…?

Jeg vet at vi er mange gode og sterke krefter rundt akkurat mine barn. 

Det er ikke for egne barn det river sånn i hjerte for, det er for alle de hundrevis av barn dette vil få betydning for.. de som kanskje er på vippen.. de som trenger akkurat det ekstra som skolen knapt i dag har mulighet til å gi… 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse