Det ser ut til å bli fantastisk pent i Storgata når prosjektets første fase nå går mot slutten. Men aktørene i prosjektet synes kun å ha tenkt estetikk og teknisk funksjonalitet. Da har jeg ikke bare de for høye trærne i tankene. For jeg kan ikke se at det er tegnet inn lekeapparater nær benkene i illustrasjonene for nye Storgata. Hvorfor? Illustrasjon: Dronninga Landskap / Tromsø kommune

Barnelek i Tromsø sentrum

Kanskje Tromsø kommune neste gang kommunen har behov for byplanleggere og prosjektledere i annonseteksten burde fremheve at Tromsø ikke bare er vakker natur.

Byutviklingskomitéen vedtok i sitt møte sist torsdag at barn skal tilgodeses med et eget kapittel i sentrumsplanen, noe leder for komitéen Brage Larsen Sollund (Ap) i media har uttrykt tilfredshet med.  Foranledningen er en foreldregruppes engasjement for flere lekeplasser i sentrum for de minste barna.  Ære være foreldrene for det.

Initiativtaker Siril Alm tror ifølge «iTromsø» at flere vil ta turen til Tromsø sentrum hvis det blir et bedre tilbud for barn her.  Foreldregruppen kritiserer lekeplassen på Nerstranda.  Det hevdes at den er ubrukelig og lite egnet for små barn.  Det første er jeg uenig i.  Alle kan se at det som regel er stor aktivitet og mange barn samlet på og rundt lekeplassen.  At den kanskje ikke er egnet for de minste barna er en annen sak.

Jeg mener at problemet for Tromsø sentrum ikke er mangel på mennesker i byen, i hvert fall ikke en lørdag formiddag.  Det er selvfølgelig langt færre som oppsøker byen nå enn før Jekta ble bygget, men den største utfordringen er at de som kommer til sentrum i for liten grad bruker pengene sine her.  Etableringen av en ny lekeplass for eksempel på Prostneset vil ikke nødvendigvis bety at det blir mer salg for sentrumsbutikkene, men det blir selvfølgelig lettere å få med seg barna på bytur.  Det at en lekeplass vil bidra til å trekke enda flere mennesker til byen er ikke nødvendigvis i seg selv noe stort poeng. 

Ved tilrettelegging for lek i Tromsø sentrum, bør man ha flere tanker i hodet samtidig.  Jeg er opptatt av at vi må til bedre lønnsomhet for de butikkene som velger å være i Tromsø sentrum.  Det er nødvendig for å unngå forfall og vil gjøre det mer attraktivt for andre spennende butikker å etablere seg her.  Et «levende sentrum» er ikke nok til å sikre en positiv utvikling på lang sikt hvis vi med et levende sentrum mener at det går mange mennesker gjennom Storgata.  For oss som ønsker at Tromsø sentrum skal være en ordentlig by, ikke bare en kulisse, er det ikke bra nok når mange velger å gjøre unna helgehandelen på Jekta lørdag formiddag for deretter å dra til byen, bedrive «vindusshopping» her, oppsøke en stor lekeplass et stykke unna butikkene, for så å avslutte med å gå på kafé. 

Byens sentrum preges sterkt av at de som tar avgjørelser i veldig stor grad består av folk som heller vil være ute i vår vakre natur enn å oppholde seg i byens sentrum.  Vi har for få som tenker på utviklingen i Tromsø sentrum 24 timer i døgnet, hele uka.  Det gjelder byplanleggerne.  Det gjelder butikkeierne.  Og det gjelder politikerne.

Vi trenger flere som er like gode til å drive butikk som Manchester Citys stjerner er til å spille fotball.  Flere som virkelig brenner for å lykkes i Tromsø sentrum.  Flere som Mona Abelsen (MAS) og Sturla Solhaug (City to Summit).  De er så gode på det de driver med at folk tvinges til å ta turen til sentrum selv om de ikke liker seg her og selv om Tromsø kommunes beslutning om å begrense antallet overflateparkeringsplasser nå virkelig begynner å bli en utfordring. 

Kanskje Tromsø kommune neste gang kommunen har behov for byplanleggere og prosjektledere i annonseteksten burde fremheve at Tromsø ikke bare er vakker natur.  At Tromsø også er en by for de som elsker det urbane, som ikke alltid tar første bussen hjem ved arbeidsdagens slutt.  For enhver organisasjon og avdeling er mangfold, det at ikke alle har samme ståsted og interesser, en styrke.  Det gjelder også for Tromsø kommune. 

På illustrasjonsplansjene for opprustningsprosjektet for Storgata er det tegnet inn trær som er 4-5 meter høye.  Byplanleggerne synes å være i ferd med å gjøre samme tabbe i Storgata som de etter min mening gjorde på Strandtorget.  Vi bor jo ikke i Milano eller i Roma og trenger derfor sjelden samme beskyttelse som de trenger der mot sola.  Vi vil jo gjerne være i sola når vi er i byen, akkurat som vi ønsker å være i sola når vi er ute ellers. 

Det er tegnet inn benker under trærne på plansjene.  Jeg ønsker meg at trærne som plantes i Storgata blir maksimalt to meter høye, slik at vi kan sitte i sola på fine dager, ikke i skyggen. 

Når jeg nyter min kaffe på Helmersen en lørdag formiddag, mangler det ikke på folk som går forbi.  Men sett i forhold til alle som passerer er det for få som kommer innom for å kjøpe fantastisk Pecorino, pølse, oliven og artisjokk av Tatiana, Henrik, Marthe og Frida.  Jeg er opptatt av at flere skal bruke lenger tid på turen gjennom Storgata og la seg friste.  Jeg er opptatt av at det igjen skal bli regningssvarende for Sindre å holde åpent syv dager i uken, slik at jeg igjen kan drikke min espresso på Helmersen også på søndagene.

Da er vi tilbake der vi begynte.  Når nye muligheter for lek skal etableres i sentrum, må vi ha flere idéer i hodet samtidig.  Selvfølgelig må vi lage til noe attraktivt for barna, men vi må spørre oss om vi samtidig kan styrke næringslivet i Tromsø sentrum.

Det ser ut til å bli fantastisk pent i Storgata når prosjektets første fase nå går mot slutten.  Men aktørene i prosjektet synes kun å ha tenkt estetikk og teknisk funksjonalitet.  Da har jeg ikke bare de for høye trærne i tankene.  For jeg kan ikke se at det er tegnet inn lekeapparater nær benkene i illustrasjonene for nye Storgata. Hvorfor? 

Noen enkle lekeapparater ville bidra til at flere av barnefamiliene som ellers bare går raskt forbi ville stanse opp og de minste barna kunne være beskjeftiget et øyeblikk.  Kanskje er det er nok til at foreldrene fristes av noe de ser i vinduene til alle de utmerkede butikkene som ligger mellom Witohjørnet og Kirkegata og kanskje ville de i større grad stikke innom på impuls enn det som er tilfellet i dag.  Og vi andre ville kunne glede oss over synet av fornøyde barn som koser seg i Storgata og ikke bare se utålmodige unger som slepes gjennom den.

Da jeg gikk gjennom den travleste gågata i Alba i Piemonte, Italia i forrige uke så jeg en type enkle lekeapparater i grupper på tre stykker plassert flere steder.  Bildet viser hvordan de så ut.  De var veldig populære blant de yngste.  Noen slike kunne vært plassert f.eks. mellom Wito og Helmersen og ellers i gata.  De ville være lett tilgjengelig hele året på grunn av gatevarmen. Hvis man hiver seg rundt fort, vil fundamenteringen kunne ordnes nå, før entreprenøren pakker sammen og prosjektet avsluttes.

Det er nødvendig at både næringslivet selv og Tromsø kommune blir flinkere til å tenke utenfor boksen hvis vi skal få tilbake et Tromsø sentrum med mer innhold og unngå at byen bare blir en kulisse for turistene og oss som bor her.  Utfordringen for sentrum er ikke at her ikke er folk, men at mange av de som oppsøker sentrum bare kommer for å oppleve folkelivet.  De bruker ikke nok av pengene sine her.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse