Annonse
KRAV?: Har massemorderen Anders Behring Breivik krav på å omfattes av univserselle menneskerettigheter, spør Nordlys-kommentator Oddvar Nygård. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Barnemorderens rettigheter

Hvorfor skal denne personen ha rettigheter som han selv har hånt, spyttet på og fratatt så mange andre?

22. juli-terroristen vekker sinne, harme og hat hos oss. Det er forståelig. Men vi kan ikke bli som ham.

Utøya-terroristen har saksøkt staten fordi soningsforholdene han har er brudd på artiklene 3 og 8 i Den europeiske menneskererettighetskonvensjonen.

Anders Behring Breivik har soning  på «særlig høyt sikkerhetsnivå», som innebærer isolasjon fra andre fanger og i praksis ingen besøk utenfra. 15. mars blir rettsaken avholdt i gymsalen i Skien fengsel der barnemorderen soner sin 21 års forvaringsdom.

Folk flest freser selvsagt når de hører at Breivik påberoper seg menneskerettigheter og har gått til sak mot den norske stat.

Mon tro hva reaksjonen da vil bli dersom retten skulle komme til den konklusjon at staten har forbrutt seg mot Anders Behring Breiviks menneskerettigheter? At retten finner at han med soning i full isolasjon i over fire år har blitt utsatt for en umenneskelig behandling?

At staten blir dømt til å etterkomme kravene til terroristen?

De fleste vil bli rasende. Mange vil si at dette er ikke rettferdighet, at en mann som har drept 77 mennesker med kaldt blod, og dermed kynisk fratatt dem den aller viktigste menneskeretten, retten til liv, at han skal ikke få sydd puter under armene.

Han soner i et varmt og trygt norsk fengsel, der han har tre rom til disposisjon, får mat og drikke hver dag og trenger aldri bekymre seg for tortur eller fysisk mishandling.

Hvordan i himmelens navn kan denne mannen få medhold i sutringen sin i en norsk domstol?

Sannsynligvis vil dette være reaksjonen til godt over 90 prosent av det norske folk. Å gi terroristen medhold i sine krav, vil stride voldsomt mot folks rettsfølelse.

Svært mange vil mene at det eneste han fortjener er å råtne i fengsel resten av sitt liv. Og det er vanskelig å benekte at så umenneskelige handlinger frembringer et ønske om hevn i mange av oss.

Er det egentlig ikke rett og rimelig at straffen for en massemorder som bevisst og med fullt overlegg massakrerte titalls barn og unge, og derved også ødela livene til mange tusen andre, også kan inneholde et element av hevn?

Hvorfor skal denne personen ha rettigheter som han selv har hånt, spyttet på og fratatt så mange andre?

I motsetning til Anders Behring Breivik og alle andre terrorister, torturister og diktatorer som ikke eier et fnugg av respekt for menneskeliv og menneskeverd, så står vi i Norge for menneskerettigheter og prinsippet om likhet for loven.

Disse prinsippene utgjør bunnplanken i ethvert fritt, rettferdig og demokratisk samfunn. En høyt ansett samfunnsstøtte og en yrkeskriminell skal ha lik behandling i vårt rettsvesen.

Fru Justitia har bind for øynene fordi hun skal være blind for status, rang og posisjoner. Jørgen Hattemaker og kong Salomo skal være like for loven.

Det samme gjelder menneskerettighetene. Det er derfor vi snakker om universelle menneskerettigheter. Hvilket betyr at de omfatter alle mennesker, gode og onde, lovlydige og kriminelle, massemordere og barmhjertige samaritaner.

22. juli-terroristen vekker sinne, harme og hat hos oss. Det er forståelig. Men vi kan ikke bli som ham. Vi kan ikke la disse følelsene styre samfunnet og rettsvesenet.

Disse rettighetene tilkommer alle mennesker på kloden. Den dagen vi gjør unntak fra de universelle menneskerettighetene har vi overtatt Breiviks logikk.

Derfor vil han for andre gang få en rettferdig rettergang. Uansett hva utfallet blir.
 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse