Annonse
NYBAKT MAMMA: Jøss, ligger du her fortsatt, kjerring! Har du ikke ting å gjøre hjemme, eller?

Press ungen ut, du skal hjem!

Tidsklemma har inntatt barselomsorgen. Husk å ta med deg babyen når du løper ut sykehusdøra!

Nå er kvinnene blitt så flinke, og sykehusøkonomien så presset, at damene skyves ut døra med morkaka og babyen under armen allerede etter et døgn eller to.

I riktig gamle dager, sånn på 50-tallet, var det vanlig at kvinner ble liggende på barselavdelingen i 14 dager. I tillegg fikk mange av dem husmorvikar som tok seg av mor og de åtte ungene de gjerne hadde på den tida. På slutten av 90-tallet var liggetiden ved barselavdelingene i Norge på 4–5 døgn, om kvinnene hadde presset framtida ut vaginalt.

Nå er kvinnene blitt så flinke, og sykehusøkonomien så presset, at damene skyves ut døra med morkaka og babyen under armen allerede etter et til to døgn på landets barselavdelingen. Helst skal de jogge ut døra før melkesprengen og tredagershormonene setter inn. Utenfor sykehusdøra skal egentlig samhandlingsreformen (les: kommunene) følge dem opp. Dessverre funker det ikke helt etter planen. 

Ifølge ny nasjonal faglig retningslinje for barselomsorgen skal førstegangsfødende familier få besøk av kommunens jordmor i løpet av den første eller andre dagen hjemme. Planen er god, den. Men i praksis er de kommunale jordmødrene en så sjelden og travel rase at de ikke rekker komme på besøk til alle. I underkant av 300 jordmødre skal ta seg av 60.000 gravide her til lands.

Det gir et gjennomsnitt på 0,7 jordmor per kommune og 0,005 jordmor per gravid, ifølge sykepleien.no. Variasjonene i kommunene er store. 

Bevares. Å føde barn er ingen sykdom. Å føde barn er en del av livet. Og de fleste piker i dag er så flinke at de klarer alt selv. Og nå har vi jo blitt så likestilt at å få baby er like mye noe gutta styrer med, bortsett fra amming og fødinga, da. Men ikke alle piker er så flinke at de får til å poste babyen på Facebook allerede før den er helt ute. Noen baler med amming. ( Nye tall fra Helsedirektoratet viser også at ammefrekvensen synker for første gang på over 40 år.) Enkelte sliter i forholdet. Og noen får mørke tanker og makter ikke ta seg av barnet.

Antall kvinner som sliter med fødselsdepresjoner har økt markant på 10 år. Nedbyggingen av barselomsorgen er medvirkende årsak, varslet forsker og lege Malin Eberhard-Gran for noen år siden. Tilbudet og kvinnefellesskapet som fantes tidligere er ikke lenger der. Barselomsorgen på sykehuset er blitt kuttet ned på – uten at man har klart å kompensere på andre måter. Dermed blir foreldre i faresonen ikke alltid fanget opp.

Mange nybakte foreldre bor langt unna familie og nettverk. De mer eller mindre overlatt til seg selv, med en baby hvis hjerne er i rasende utvikling. I en fase der en vellykket tilknytning mellom foreldre og barn har enorm betydning. Eberhard-Gran mener sviket er en form for kvinneforakt. 

Noen mener økningen av nedstemthet og depresjoner etter fødselen skyldes at dagens kvinner har blitt så perfeksjonistiske. At lykkepresset på sosiale medier gjør mødrene syke.  Det er jo et gratis svar som ikke koster spesialisthelsetjenesten eller kommunene noen ting. 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse