Annonse
Professor Ørjan Olsvik (bildet) oppfordrer Nordlys til å be rektor Anne Husebekk om unnskyldning etter kritikken av omorganiseringen ved UiT. Foto: Yngve Olsen Sæbbe/Nordlys

- Be rektor Anne om unnskyldning, Nordlys!

Professor Ørjan Olsvik reagerer på kritikken Nordlys har rettet mot UiT-rektor Anne Husebekk.

I min alder har man sluttet å ha annet enn egne meninger.

Kritikken Nordlys (kommentarartikkel av politisk redaktør Skjalg Fjellheim) retter mot rektor Anne Husebekk og UiT føles urettferdig.

Naturligvis kan jeg som professor ved UiT anklages for å være inhabil, men jeg kan garantere at i min alder har man sluttet å ha annet enn egne meninger.

Rektor Anne Husebekk har gjennomført en revolusjon i lederskap på UiT, for første gang har vi et fungerende rektorat med prorektorer som synes i media og som er sjefer på sine område. I mine 23 år som professor ved UiT kan jeg ikke se at vi har hatt en bedre rektor. 

Styret ved UiT, Norges arktiske universitet, skal 29. juni  beslutte om hvilken organisasjonsform UiT skal ha, mange fagenheter (fakulteter som nå), eller færre fakulteter. Rektor har oppnevnt et uavhengig utvalg som har lagt fram en rapport hvor det viser til fordeler og ulemper med de forskjellige organisasjons modellene. All saksbehandling har i god demokratisk ånd skjedd i full offentlighet.

Det har derfor vært noe spesielt å lese avisen “Nordlys” sine kritiske artikler hvor rektor Anne Husebekk blir holdt ansvarlig med tildels uvanlige personkarakteristikker, for en beslutning som styret ved UiT skal ta.

Å erklære rektor for “tonedøv” fordi et utvalg har lagt fram modeller for organisering som strekker seg fra å beholde nåværende struktur til modell med færre fakulteter, synes noe spesielt. Nordlys  mener videre at framlegg av denne rapporten “avslører at ledelsen ved UiT mangler politisk kompetanse.  I beste fall er den utilstrekkelig”.  Det er vanskelig å akseptere de konklusjoner Nordlys her trekker på grunnlag av de fakta som er framlagt.

Språkbildene som brukes av Nordlys i denne anledning  “at rektor Anne Husebekk har trampet som en blind elefant inn i det regionalpolitiske rommet” er ikke en ellers respektabel avis verdig. I min verden er bruk av slike personkarakteristikker å betrakte som utilbørlige hersketeknikk. 

Det gjøres et stort nummer av politisk kompetanse i denne saken, da må det være betryggende å vite at beslutningen om hvilken organisasjonsform UiT, Norges arktiske universitet, skal, ha gjøres av Styret. Og er sitter noen av landsdelens fremste innen strategisk politikk: Arvid Jensen, Jan-Frode Janson, Åge Danielsen, Herbjørg Valvåg og Anita Andersen Stenhaug.

Jeg oppfordrer Nordlys til å be rektor Anne Husebekk om unnskyldning for urettmessig bruk av personkarakteristikker samt om å avvente sin eventuelle kritikk til Universitetsstyret har tatt sin beslutning om hvordan fakultets strukturen skal være. Dette skjer som sagt 29. juni.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse