Annonse
Avslutningsscenen på storsirkelmerden, der dansende lakser utfolder seg akkompagnert av en trommende joiker, var spesielt spennende. . Hvorledes denne scenen skal tolkes vet jeg ikke - og det er vel noe av teaterets hensikt: å klare å skape engasjement og diskusjon ette. Det lykkes Hålogaland Teater med «Sykle i snøstorm» i til de grader! skriver Ole Arvid Misund. Foto: Gisle Bjørnøy

Begeistring over «Sykle i Snøstorm»

Det er sjelden jeg har vært så begeistret og oppstemt etter en teaterforestilling som etter å ha vært på «Sykle i snøstorm» på Hålogaland Teater!

En forestilling der man etter hvert føler seg som deltaker og ikke bare tilskuer. De ulike tematiske iscenesettingene, det gode skuespillet og dansen underveis bidro til dette. Nå er jeg selvsagt inhabil siden jeg har gode relasjoner til nåværende og tidligere ledere ved UiT Norges arktiske universitet, og til mange av fagfolkene ved universitetet innen mine fagfelt. Men likevel vil jeg hevde at Hålogaland Teater har laget en original forestilling, fremført av skuespillere med stort engasjement, som gir meg en strålende opplevelse.

Åpningen, med oss i publikum på scenedelen av storsalen, og skuespillerne spredt rundt om i benkeradene om tilblivelsen av Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet var original og engasjerende. I «bar» -seansen ble vi underholdt om forskjellene i Thalias og Akademias verdener. Kristian Fr. Figenschow jr. er fenomenal i sine mange roller om kobberverket i en nordnorsk bygd, og også her er vi i publikum tett på. Når «regjeringsskiftet» inntreffer blir kona mi helt tilfeldig og uforberedt utnevnt som «forsvarssjef», og bedt om å bytte plass.

Som Anki Gerhardsen omtalte i sin Nordlys-anmeldelse forleden, er delen der Guri Johnson og de seks danserne utfolder seg om vitenskapen, havet og endringene som er på gang, en veldig flott del av forestillingen. Her er også det nye isgående forskningsfartøyet «Kronprins Haakon» trukket inn som et viktig virkemiddel. En sterk opplevelse å se det man har holdt lenge på med vevd inn i en så flott fremføring.

Spesielt var det spennende å gå utendørs, ut på storsirkelmerden og se avslutningsscenen der dansende lakser utfolder seg akkompagnert av en trommende joiker. En mystisk iscensetting med dempet belysning og grønnskjær i merden. Om det var en kamp som foregikk ble vi ikke enige om, men laksen hang etter hvert ut over scenen og joikeren ble helt fremtredende. Hvorledes denne scenen skal tolkes vet jeg ikke, og relasjonen til universitetet er ikke lett å se. Og det er vel noe av teaterets hensikt å klare å skape engasjement og diskusjon etter at å ha forlatt forestillingen. Det lykkes Hålogaland Teater med «Sykle i snøstorm» i til de grader!

Gratulerer til Hålogaland Teater og til Universitet i Tromsø – Norges arktiske universitet med 50-årsjubileet!

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse