Annonse
MANGLER HENDER: En nedgang i antall søkere til sykepleierjobber er alarmerende, og det er kraftig behov for flere sykepleiere i årene som kommer. Foto: Vidar Ruud, ANB

Behov for lønnsløft

Sykepleieryrket er ikke godt lønnet i forhold til etterspørsel, ansvar og kompetanse.

Tromsø kommune har nylig utlyst 19 sykepleier-stillinger til nye Otium, men fikk kun fem søkere.

Otium beskrives som et av landets aller mest moderne bo og velferdssenter for eldre, med 137 plasser for heldøgns omsorg fordelt på 16000 kvadratmeter i Tromsdalen.

Man skulle tro at det slikt flunkende nytt senter ville bli vurdert som et attraktivt sted å arbeide, og dermed trekke til seg mange søkere. Men den gang ei. Det er et alvorlig faresignal.

Mangel på kvalifisert arbeidskraft er den største utfordringen helsevesenet står overfor de kommende årene.

Men sykepleiermangelen er stor, og uten en forbedring er det tegn på at Helse-Norge styrer mot en krise.  Stadig flere arbeidsgivere sier at det er vanskelig å få tak i sykepleiere, og tilgangen på arbeidskraft fra nabolandet Sverige har skrumpet inn. Som kjent reddet dette lenge situasjonen. Men antall svenske søkere har sunket med 90 prosent på sju år.

Ved sykepleierutdanningen i Tromsø er det i dag relativt god søkning til utdanningen. Men de som tar utdanning, jobber ikke nødvendigvis i yrket. 1 av fem slutter faktisk som sykepleiere i løpet av de første 10 årene.

Antall ubesatte stillinger er derfor økende, ikke minst i kommunesektoren. Lavangen kommune lokket nylig med 40 000 mer i lønn og ei ekstra ferieuke som et virkemiddel. Man har likevel ikke lyktes med å få mange nok søkere, ifølge sykepleierforbundet i Troms.

Når en stor by som Tromsø opplever de samme vanskelighetene, dog uten at man i stor grad viser vilje til å bruke lønn som middel for å rekruttere sykepleiere, så kan ikke arbeidsgiverne stikke hodet i sanden uten at man gjør noen nye og modige grep.

Den gjennomsnittlige grunnlønnen for sykepleiere i norske kommuner er i dag på 458.000 kroner, mens den i Spekter, som organiserer sykepleiere ved sykehusene, er 434.000. Ulempetillegg er da ikke regnet med.

Sykepleieryrket er ikke godt lønnet i forhold til etterspørsel, ansvar og kompetanse. Det kan blant annet skyldes at det er et klassisk kvinneyrke, selv om flere menn har kommet til de siste årene.

Vi tror det nå må et skikkelig lønnsløft til for sykepleierne, som merkes i lønningsposen hver måned.  Det vil gi yrket økt status, og være et virkemiddel for å demme opp for flukten fra en nøkkelrolle i helsevesenet.

 

 

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse