Annonse

Behring Breivik er i ferd med å vinne

Det er denne hyllesten av slike meninger som viser at terroristen Behring Breivik har vunnet, eller er i ferd med å vinne, mener Kay Erling Ludvigsen.

Terroristen Breivik ønsket at hans handlinger skulle føre til mer hat mot spesielt muslimene. I dag mener jeg bestemt at han har lyktes med det.

 22.juli. En dato som får de fleste nordmenn til å grøsse. Norge mistet sin uskyld og det var en av våre egne som på verst tenkelige måte sviktet oss. Han angrep forsvarsløse ungdommer og forsvarte sine handlinger med å hevde at han gjorde dette for å demme opp for en enda større trussel enn seg selv.

Så hva har vi, det norske folk, egentlig lært av dette? Jeg personlig mener at vi har lært overraskende lite. For jeg hadde et håp om at dette skulle føre til mer åpenhet, mer solidaritet og mer kjærlighet. Likevel er min sterke påstand at det motsatte har skjedd. Norge er i 2015 et land med mindre åpenhet, mindre solidaritet og mindre kjærlighet.

Terroristen Breivik ønsket at hans handlinger skulle føre til mer hat mot spesielt muslimene. I dag mener jeg bestemt at han har lyktes med det. Muslimske terrorister har ikke angrepet Norge. Det har en hvit etnisk nordmann gjort. Likevel er det muslimene som får unngjelde når vi nordmenn skal gi noen skylda.

Carl I. Hagen publiserte nylig en facebook-status som i grove trekk er en utstrakt sympatierklæring til islamfiendlige PEGIDA. Det er forbausende mange nordmenn som er enige med Hagen. Han mottar faktisk hyllest for sine fordomsfulle meninger og hans måte å skjære en hel gruppe over samme kam. Det er denne hyllesten av slike meninger som viser at terroristen Behring Breivik har vunnet, eller er i ferd med å vinne.

Jeg har selv sett, på min egen venneliste på facebook, at flere og flere deler Hagens og Breiviks syn på muslimer. Det er som en epidemi. Gradvis har hatet blitt større enn kjærligheten. Flere og flere nordmenn mener Norge er under angrep av islam. Flere og flere nordmenn mener at muslimer burde kastes ut av landet bare fordi de er muslimer.

De politikerne som over tid har vært kritiske til islam og muslimer generelt, har blitt tøffere i sine uttalelser. Sikkert fordi de ser at de får mer og mer støtte for sitt syn. Vår regjering, bestående av Høyre og Frp, er også ute fra tid til annen og bygger opp under dette synet på islam og muslimer. I dag er jeg helt sikker på at det norske folk synes det er mye verre å kalle en person for rasist enn å være en. Det forteller oss noe om at grensene våre for hva rasisme er har endret seg.

Over tid, og spesielt etter 2011, har det blitt mer og mer aksept for meninger og holdninger som tidligere ble kategorisert som rasisme. Det vil si at den jevne nordmann har “mer å gå på” enn før. Det skal mer til for å bli kategorisert som rasist. Er det da slik at holdninger som for eksempel “arabere er mer aggressive enn oss av natur” har blitt stuereint? Jeg tror det.

Hvis man leser kommentarfeltene på nett så er det overraskende mye rasisme der. I dag er det å være “sosialist” mye verre enn å være “rasist”. Det er det som ligger i folkedypet som gjelder. Det er dette vi nordmenn er med på å skape. I utlandet har Norge gradvis fått et dårligere rykte. Resten av verden har problemer med å forstå hva som skjer. De ser på Frp som et fremmedfiendtlig parti. De ser på kriminaliseringen av tigging som inhuman. De ser at Norge har forandret seg, og jeg tror de har rett. Jeg tror Norge etter 2011 er et land der hatet, i mange tilfeller, er større en kjærligheten.

Anders Behring Breivik ønsket at hans terroraksjon skulle få nordmenn til å “se lyset”. Han ønsket at dette skulle sette i gang en debatt og at denne debatten gradvis skulle føre til et hvitere Norge, et Norge uten innvandrere, et Norge der islam ikke eksisterte. Han ønsket å skape frykt og hat mot spesifikke grupper.

Det er han i aller høyeste grad i ferd med å lykkes med.

LES MER: Denne teksten ble opprinnelig publisert på 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse