Annonse
UENIGE: Jonas Gahr Støre og Erna Solberg er uenige om hvor viktig det er å bekjempe forskjeller i samfunnet.

Å bekjempe forskjeller

Norge er ett av landene i verden med minst forskjeller. Men det er god grunn til å se faresignalene som ligger i at de rikeste drar fra og de fattigste får problemer. Det bør uroe at andelen i jobb har gått ned over lang tid. Svaret er å slå ring om den norske samfunnsmodellen.

Kaka blir større, men de som har mest må bidra noe mer inn til fellesskapet. Da vil flere kunne få en litt større kakebit.

Jonas Gahr Støre og Erna Solberg er uenige om hvor viktig det er å bekjempe forskjeller i samfunnet.

– Ulikhet er ikke den største utfordringen i Norge, sa statsminister Erna Solberg (H) nylig til Dagens Næringsliv. Hun mener at Ap snakker opp problemet ved å importere en amerikansk debatt om ulikhet.

– Disse uttalelsene fra Erna Solberg er svært avklarende, svarer Ap-leder Jonas Gahr Støre. Han mener Norge må gjøre mer for å motvirke økende forskjeller. Ap-lederen anklager den sittende regjeringen for å øke forskjellene mellom folk her til lands.

«Erna Solberg vil ikke at jeg skal politisere debatten om ulikhet til også å handle om formuesskatt. Men jeg er imot en utvikling der de største skattekuttene har kommet til de som har mest fra før», skriver Støre i DN. Han hevder at Høyres skattepolitikk står i motstrid til målet om å redusere forskjeller.

Erna Solberg mener at debatten om ulikhet heller bør konsentreres om innvandring og folk som faller utenom på grunn av for eksempel rus og psykiske problemer. Hun gjør også et poeng av at ulikhetene ifølge SSB-forsker Rolf Aaberge, har økt jevnt og trutt siden 1980-tallet og at det derfor ikke er grunnlag for å si at de har økt mer under hennes regjering.

Politikerne bør la være å skylde på hverandre. Angrep er ikke alltid det beste forsvar. Vi merker oss en fersk NHO-rapport som også slår fast at ulikhetene øker i Norge. Her kan vi lese at «inntektsveksten til husholdningene med de laveste inntektene har vært noe mindre enn resten av befolkningen, noe som også bidrar til større ulikhet».

- Det er en tendens til økende ulikhet i Norge, sier NHOs sjeføkonom Øystein Dørum. Enda mer interessant er det at Dørum også forsvarer et samfunn med små forskjeller ut fra en økonoms ståsted. Poenget er at små forskjeller gir høy grad av tillit, som igjen er en «økonomisk kapital». Begrunnelsen er at tillit gjør det økonomiske samkvemmet mellom folk lettere. Det reduserer behovet for kontroll og rigide avtaler. Resultatet blir økonomisk vekst. Også Høyre-folk har noe å lære av NHO.

Rett skal være rett: Norge er ett av landene i verden med minst forskjeller. Men det er god grunn til å se faresignalene som ligger i at de rikeste drar fra og de fattigste får problemer. Det bør uroe at andelen i jobb har gått ned over lang tid. Svaret er å slå ring om den norske samfunnsmodellen. Det vil lønne seg for folk flest og samfunnet som helhet å bekjempe tendensene til økte forskjeller. Kaka blir større, men de som har mest må bidra noe mer inn til fellesskapet. Da vil flere kunne få en litt større kakebit.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse