Annonse
AVSLØRING: Det gikk nærmere et år etter at Nordlys avslørte tapssluket Kraft og Kultur, før ledelsen i Troms Kraft innrømmet at de sto overfor en økonomisk katastrofe. Det er vanskelig å se hvorfor daværende adm.dir. Oddbjørn Schei i ettertid skal belønnes så rundhåndet for sin innsats.

Belønner inkompetanse

Av en eller annen uforklarlig grunn får de udugelige sjefene like gode betingelser som de dyktige. Også etter at deres inkompetanse er bevist utover enhver rimelig tvil. Det er en praksis som unndrar seg enhver fornuft, og den setter næringslivet i et særdeles dårlig lys.

Det finnes mange dyktige, høykompetente og hardt arbeidende ledere i norsk næringsliv. Men det finnes overraskende mange udugelige og inkompetente sjefer også.

De er styreledere og administrerende direktører. I utgangspunktet er de oftest meget godt avlønnet, fordi næringslivet må betale godt for å tiltrekke seg den beste kompetansen. Lønna skal også avspeile at de sitter med et stort ansvar og at de skal ha fordi de påtar seg byrdefulle verv.

I tillegg til lønn får direktørene og styrelederne gjerne en bra pakke med ekstra goder, samt rause sluttpakker som takk for god innsats når de forlater postene sine. Slik er fortellingen om avlønningen av norske næringslivsledere.

Det finnes mange dyktige, høykompetente og hardt arbeidende ledere i norsk næringsliv. Men det finnes overraskende mange udugelige og inkompetente sjefer også. Av en eller annen uforklarlig grunn får de udugelige sjefene like gode betingelser som de dyktige.

Også etter at deres inkompetanse er bevist utover enhver rimelig tvil. Det er en praksis som unndrar seg enhver fornuft, og den setter næringslivet i et særdeles dårlig lys. Men den er dessverre ikke uvanlig, eksemplene er mange.

Det blir derfor noe upresist når Rødts kommunestyremedlem i Tromsø, Jens Ingvald Olsen, uttaler at den rause sluttpakken på fire millioner til Troms Kraft-direktøren, pluss avtalen han fikk om at TK skulle kjøpe hans luksusleilighet til 11 millioner, vitner om «mangel på kontakt med virkeligheten».

Problemet er nettopp at dette er en utbredt virkelighet når det gjelder toppsjefers betingelser, uansett hvilke skandaløse resultater det viser seg at de har ansvaret for. 

I tilfellet Troms Kraft snakker vi om resultater som med tap i milliardklassen truet selskapets eksistens. Datterselskapet «Kraft og kultur» i Sverige viste seg å være en svindeloperasjon av stort format.

Dette fikk lov å skje mens toppsjefer i TK satt som styreledere og styremedlemmer i datterselskapet i alle de år svindelen pågikk. Det er mildt sagt vanskelig å se at direktøren som var toppsjef da svindelen og de enorme tapene ble avslørt, har utrettet noe som skal tilsi ekstra økonomiske påskjønnelser og lukrative avtaler når han måtte forlate jobben som følge av skandalen.

Det kan umulig tjene norsk næringslivs omdømme at inkompetanse skal belønnes så rikelig.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse