Annonse
FOLKESTYRE: Byparlamentarismen bidrar ikke til å styrke folkestyret i Tromsø, selv om Kristin Røymo og Ap legger opp til en "mykere modell", skriver sjefredaktør Anders Opdahl. Foto: Inger Præsteng Thuen

Benytt sjansen, Kristin!

Start avviklingen av byparlamentarismen i Tromsø, anmoder sjefredaktør i Nordlys, Anders Opdahl.

Jeg vet at det er mye som står på spill nå. Ikke bare handler det om politikk. Det handler også om lukrative stillinger og stor individuell makt for dem som står på terskelen til byrådskontorene. Å skuffe dem, vil sikkert ikke være lett.

Kristin Røymo. Du har i disse dager en unik sjanse til å fremvise politisk lederskap på vegne av innbyggerne i Tromsø kommune. Når du nå sitter til bords og forhandler med Jens Invald Olsen (Rødt) og Ingrid Marie Kielland (SV), bør du lytte nøye etter. Begge har til felles at de vil avskaffe parlamentarismen i Tromsø. Og de har helt rett, mens du og Arbeiderpartiet tar feil.

I det hele tatt er Tromsø Aps tilnærming til parlamentarismen en av årsakene til at valgresultatet, tross alt, må sies å være svakt. Du og Ap var avspist med et lite tidsvindu, det vi kaller «valgkamp».

Der gikk det i stor grad åt skogen, eller marka, om du vil. I stedet for å kunne angripe dagens byråd ved rota, har Arbeiderpartiet vært bundet til masta de siste fire årene. Jo da, det snakkes om en «annen modell», om «mer åpenhet» og om «lavere kostnader». Det spiller ingen rolle. Litt bedre, er ikke godt nok.

Det er en rekke problemer ved parlamentarismen. Kommunestyret blir i praksis et bekreftelsesorgan. Debattene kan i og for seg være underholdende nok, men de er oftest retoriske øvelser. De som skal representere sin bydel eller bygd i rammen av partipolitikken, blir uviktige og usynlige. Avstanden til velgerne øker. Du og de borgerlige partiene vil sikkert benekte at det er slik.

Men jeg VET at det er slik. Unisont har Tromsø-pressen viet mindre oppmerksomhet til kommunestyremøtene de siste årene. Noe kan sikkert tilskrives en mediebransje i omveltning. Og det i seg selv er et argument for å behandle lokaldemokratiet med den dypeste respekt i tiden som kommer. Men det handler først og fremst om at kommunestyremøtene ikke er viktige.

Jens Ingvald Olsen og Rødt har paradoksalt nok profittert mest på dette. Mens du har stått fast, har Olsen stått frem. Som en tydelig systemkritiker, og motstander av parlamentarismen, er han blitt byens og pressens demokratiske ombudsmann. Folk i alle leire har stor tillit til Jens Ingvald. Med god grunn. Og det er derfor han nå har såpass stor makt, som du, Kristin, må forholde deg til. Ikke fordi han representerer et ytterliggående venstreparti.

Effektivitet, vil mange av systemtilhengerne helt riktig argumentere med. Men det i seg selv er ikke et veldig godt argument, hvis vi legger til grunn demokratiperspektivet. Demokrati er i sin natur ikke en særskilt effektiv modell. Det er en grunn til at Mao, tilfeldig valgt, gikk for et noe annet styresett.

Lovnader er dessverre ikke godt nok. Selv om Ap legger opp til en mykere modell, representerer dette en sementering. Ved neste korsvei er vi fort tilbake på den harde linjen. Og da er vi ved kjernen i problemet. Stortinget ga i sommer kommuner med parlamentarisk styre fullmakt til å hemmeligholde prosessene frem mot vedtak etter skjønn. Uklokt og uforståelig, til store protester både fra ytringsfrihetsorganisasjoner og fremtredende jurister. Du lover en annen praksis. Men hvor lenge gjelder et slikt løfte, når man med loven i hånd kan snu på femøringen?

Kristin Røymo. Jeg vet at det er mye som står på spill nå. Ikke bare handler det om politikk. Det handler også om lukrative stillinger og stor individuell makt for dem som står på terskelen til byrådskontorene. Å skuffe dem, vil sikkert ikke være lett. Du vil selv sikkert forsøke å rettferdiggjøre parlamentarismen med gamle spøkelser som «rådmannsvelde» og formannskapets naturgitte uberegnelighet. Men tro meg: Du vil gjøre Tromsø og folkene som bor i byen en stor tjeneste. Å gå inn for å starte en avvikling av byparlamentarismen vil revitalisere folkestyret og innbyggernes innflytelse over hvor vi skal gå. Bare len deg over forhandlingsbordet og spør valgets to store vinnere. Det er en grunn til at de sitter der, med så mye makt. Vis lederskap, Kristin. Benytt sjansen!

God helg!

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse