Annonse
ANSVARLIG: Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) bør redegjøre for de nedslående erfaringene fra antiterror-øvelsen Gemini.

Beredskap på stedet hvil

Det som nå avdekkes er at beredskapsarbeidet i regjeringen verken har en tydelig ledelse eller er tilstrekkelig koordinert.

Statsminister Erna Solberg og justisminister Anders Anundsen sitter med det politiske og operative ansvaret for beredskapen mot terror.

Solberg-regjeringen har ikke bare de globale klimaproblemene å bakse med. Nå er det avdekket at klimaet innad i deler av den blåblå regjeringen også er i ferd med å bevege seg mot krise.

Dette ble nylig avdekket av aldrimer.no, i samarbeid med Nordlys, i avsløringen av den totale fiasko som utspant seg under antiterrorøvelsen «Gemini» i juni i år.

Det mye omtalte samarbeidet mellom politiet og Forsvaret, der store mangler ble avdekket i forbindelse med 22. juli, har tilsynelatende ikke blitt det spor bedre på de fire årene som har gått etter at terroren rammet Norge.

Og ansvaret ligger hos regjeringen.

Scenarioet for øvelse «Gemini» var en situasjon med militante, bevæpnede miljøaktivister som hadde tatt seg inn på en oljeplattform i Barentshavet, der de truet med å drepe alle gisler hvis deres krav ikke ble imøtekommet.

Øvelsen avdekket bl.a. en total svikt i samarbeidet mellom politiet og Forsvaret når det gjaldt lufttransport for spesialstyrkene og Beredskapstroppen til politiet. En sentral kilde i øvelsen konkluderte med at dersom «Gemini» hadde vært virkelighet, ville alle gislene blitt drept.

Hele øvelsen var altså en fiasko uten sidestykke.

Det som nå avdekkes er at beredskapsarbeidet i regjeringen verken har en tydelig ledelse eller er tilstrekkelig koordinert.

Det skal være motsetninger og gnisninger mellom Forsvarsdepartementet og Justis- og beredskapsdepartementet. Ingen av de to vil opplyse om hvordan samarbeidet på statssekretærnivå dem imellom er.

Enda verre er det at beredskapsarbeidet på Statsministerens kontor (SMK), som Solberg annonserte skulle ta et overordnet ansvar, later til å ha implodert. Henvendelser til SMK vedrørende beredskap, blir ifølge flere kilder ikke besvart.

Statsminister Erna Solberg og justisminister Anders Anundsen sitter med det politiske og operative ansvaret for beredskapen mot terror. Det er oppsiktsvekkende at verken statsministeren eller justisministeren har kommentert det som er fremkommet om sammenbruddet i øvelse «Gemini».

Hvorfor er de tause når det påstås at vår samfunnsberedskap er full av hull og mangler, og uten en tydelig ledelse?

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse