Annonse
«Metoo» har fått folk til å snakke, et gedigent problem er løftet fram i dagslyset, og ingen tror at disse tilstandene bare finnes innen politikken her i landet.

Beruset av makt (og alkohol)

Hva er det som gjør at politiske partier og ungdomspartier har visst, men ikke reagert med å foreta seg noe?

Da tidligere president Bill Clinton i et intervju ble spurt om hvorfor han innledet et seksuelt forhold til Monica Lewinsky, var svaret: _ Because I could.

Han var president i USA, hun var praktikant i Det Hvite Hus og 27 år yngre enn ham. Maktforholdet kunne knapt vært skjevere. Og det utnyttet Clinton. Fordi han kunne. Han var jo tross alt verdens mektigste mann.

«Ladies and gentlemen, we have reached peak asshole», skrev en kommentator i avisa The Guardian, i en oppsummering av begivenhetene i 2017. Den som toppet den tvilsomme kåringen han viste til, var selvfølgelig Harvey Weinstein, Hollywood-mogulen som ble rykket vekk fra både makt og jobb etter en artikkel i New York Times 5. oktober. Her gikk det fram at Weinstein i årevis hadde betalt erstatning til personer han hadde trakassert seksuelt.

«Metoo» var et faktum.

Siden har ballene rullet ut av både business og politikk.  Over hele den vestlige verden, innen film- og teater, i media og politiske partier. Her hjemme har avsløringene kommet tett som hagl i løpet av den siste måneden, og flere politikere er avkledt i full offentlighet. «Metoo» har fått folk til å snakke, et gedigent problem er løftet fram i dagslyset, og ingen tror at disse tilstandene bare finnes innen politikken her i landet. Hvilken bransje er neste?

Hva er det som gjør at menn med makt kan opptre på denne måten? Hva er det som gjør at politiske partier og ungdomspartier har visst, men ikke reagert med å foreta seg noe? Hvis det bildet som nå tegnes av den avgåtte Unge Høyre-lederen stemmer (selv sier Tonning Riise at han ikke kjenner seg igjen i beskrivelsene), vitner det om en ukultur som er så normalisert og legalisert at folk rundt ham  har akseptert utskeielsene helt til det til slutt ble så altfor mye.

Noen har reagert, på fyll og utskeielser, både i Høyre, Frp og Ap. Men det å varsle i slike saker kan være så omkostningsfullt at folk kvier seg, eller ganske enkelt ikke tør å si fra.

Makt kan som kjent være farlig. Mange behersker ikke å få makt. De lar seg beruse av mulighetene makta gir, og utnytter den kynisk. Harvey Weinstein var mektig i filmbransjen i USA.  Å sette seg opp mot ham ville høyst sannsynlig medføre at skuespillerkarrieren ble spolert. Det visste unge, kvinnelige skuespillere. Menn med makt har nettverk. Weinsteins var kjempestort. Han kjente alle. Han trengte bare ta én telefon til sine like mektige kolleger i bransjen,  og alle karrieremuligheter var lagt i grus. Han hadde makt, og han brukte den. Skruppelløst.

I skrivende stund er det meldt inn totalt 38 tilfeller av seksuell trakassering til de politiske partiene her i landet som oppgir tallene sine. Det gjør alle unntatt Ap. Først ville ikke partiet si noe om antallet i det hele tatt. Fordi, som partisekretær Kjersti Stenseng sa det til NRK: partiet vil verne om de fornærmede, skape ro rundt dem og beskytte deres anonymitet.

Det kunne jo være et edelt motiv. Som dessverre druknet tvert  i mistanken om at tallene var så skrekkelige at de av den grunn ikke kunne offentliggjøres. Og man grep seg i å tenke at Ap la ut nok et selvskudd, som bare ville hatt den effekten at pressen ville interessere seg ekstra mye.

For å offentliggjøre tingenes begredelige tilstand vil overhode ikke gjøre noe med anonymiteten til de fornærmede. Og ro blir det først om en sak når alt er kommet på bordet. Åpenhet om antallet kan dessuten senke terskelen for nye varslere.

Så ombestemte man seg en smule. Nå heter det at Ap har mottatt et tjuetalls varsler siden desember, da Giske-saken eksploderte.

«Metoo» i Norge har så langt kostet noen posisjoner i tetsjiktet i politikken. Noen av avsløringene er uhyrlige, som når justispolitisk talsperson (!) i Frp, Ulf Leirstein, sender SMS der han foreslår gruppesex med en mindreårig.

Forståelsen av egen posisjon har ikke akkurat vært påtrengende når det kommer til dømmekraft og moral. Innsikten i egen makt og evne til å misbruke den har derimot vært svært framtredende.

 

 

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse