Annonse
STEMNINGSFULLT: Nå har sola ”snudd”, den mørkeste dagen i året er tilbakelagt, og vi går mot solskinn og stadig lengre dager. Jula innleder lysere tider, forhåpentligvis også i overført betydning, for oss alle. Foto: Torgrim Rath Olsen

Den beste julegaven

Å gi, være medmenneske og vise hensyn og omtanke er faktisk den beste julegaven vi kan gi hverandre.

”Så nådde vi bunnen igjen går det oppad, igjen går det fremad mot lys og mot sol”. Slik er starten på ei vise som Nordnorsk Visegruppe gjorde kjent engang på syttitallet. Nå har sola ”snudd”, den mørkeste dagen i året er tilbakelagt, og vi går mot solskinn og stadig lengre dager. Desemberhimmelen har den siste tiden eksplodert i de vakreste pasteller, skapt av ei sol som snart skal krabbe over horisonten. Det er julestemning. Jula innleder lysere tider, forhåpentligvis også i overført betydning, for oss alle.

Jula er vår viktigste høytid. Julefeiringen er sterkt tradisjonsbundet, vi har alle skikker, mat og årvisse mønster som vi følger, spesielt på julaften. Og den viktigste norske tradisjonen er at jula er familiehøytid. Men nettopp derfor blir jula så vanskelig for mange. Det er ikke alle som har familie, og det er ikke alle som vil eller kan, feire med sine nærmeste. Da er det godt å vite at det finnes alternativer.

Det er mange organisasjoner som arrangerer julaften for de som av ulike årsaker ikke kan være med familien. Det er også enkeltpersoner som åpner hjemmet sitt for fremmede, slik at folk slipper å sitte alene. Ingrid Krogstad fra Sørreisa er en av dem. Hun hadde tenkt på idéen en stund, og i år ble det en realitet. Folk som sitter alene og synes julaften er stusselig, er hjertelig velkommen til gårds.

Glansede ukebladreportasjer om jul med storfamilien er det de færreste av oss som opplever. Vi benker oss helst til bords med de aller nærmeste. Så er det dessverre også sånn at ikke alle opplever den koselige familiejula. Vi vet at alkoholbruk i høytiden kan være en påkjenning for mange barn.

 Det er likevel sånn at de aller fleste av oss feirer jul, stille og rolig, med våre nærmeste. Vi koser oss med god mat, og hygger oss med å gi gaver til dem vi setter mest pris på her i verden. Vi holder på gode tradisjoner, og vi videreformidler dem til våre barn og barnebarn. Det er en viktig kulturarv.

Dette har vært året da FN, for 13. gang, kåret Norge til verdens beste land å bo i. Det er noe å ta med seg når hverdagen fylles av små og store problemer. Vi har det vesentlig bedre enn de aller fleste andre mennesker på kloden. Disse verdiene må vi forvalte med klokskap og slik sørge for at velferdssamfunnet fortsatt er bærekraftig.

Jula er høytiden for å gi, være medmenneske og å vise hensyn og omtanke. Det er faktisk den beste julegaven vi kan gi hverandre.

God jul!

 

 

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse