Vi setter pris på filantropen Trond Mohn og de mulighetene han gir UiT og forskningsmiljøene her nord, skriver rektor Anne Husebekk. Foto: Arne Ristesund

Betydningen av Mohn-midler for UiT

Mohns gave gir UiT mulighet til utvikling utover det vår statlige bevilgning gir rom for. Midlene betyr det lille ekstra som bidrar til oppbygging av verdensledende miljø.

Tre fremragende unge forskere har fått 36 millioner kroner til sitt arbeid ved UiT. Det er mulig takket være en generøs gave.

Trond Mohn har gitt 300 millioner kroner til Tromsø forskningsstiftelse. Stiftelsen deler ut penger etter hard konkurranse. Utlysinga skjedde for ett år side, og siden da har fagmiljøene ved UiT nominert kandidater, og søkerne er vurdet av internasjonale fageksperter. Det er en grundig og omfattende prosess som har fært til at UiT kan gi unike muligheter til tre fremragende forskere.

Den ene, Juha Vierinen, er romforsker. Han skal studere måneoverflaten, romsøppel og romvær. Dette er blant annet av betydning for  været på jorden, mulighet for at satellitter skal kollidere med hverandre og med søppel som går i bane rundt jorden. Hvorfor velger han Tromsø? Jo, fordi UiT er i ferd med å etablere topp moderne utstyr i Skibotn som gjør slike studier mulig. Med pengene fra forskningsstiftelsen, kan Juha rekruttere stipendiater og andre forskere i sin forskningsgruppe og sikre kompetanse og kapasitet i årene som kommer.

Den andre forskeren er Katrin Hopman, som skal studere bruk av CO2 til karbonproduksjon slik at produkter som i dag lages av olje, kan produseres ved at CO2 spaltes. Hennes forskning kan gjøre oss mindre oljeavhengige og gjøre bruk av klimagassen CO2 til nyttige formål.

Den tredje kandidaten, Shona Wood, skal studere dagslyspåvirkning og annen påvirkning av arvestoffet. Hva skjer når klimaet endres og dyr som vanligvis ikke lever i midnattssol og polarnatt, gjør det?

UiT har rekruttert tre unge fremragende forskere og etter hvert et team rundt hver av dem. Disse forskerne får både tid, kapasitet og penger til forskning. Hva forventer UiT? Jo, tre forskere som bidrar til gode forskningsresultater, og til å hente nye talenter, ressurser og finansering nordover.

Mohns gave gir UiT mulighet til utvikling utover det vår statlige bevilgning gir rom for. Midlene betyr det lille ekstra som bidrar til oppbygging av verdensledende miljø. Prosjektene utvikles i henhold til vår strategi og spesielle forutsetninger.

Vi setter pris på filantropen Trond Mohn og de mulighetene han gir UiT og forskningsmiljøene her nord.  Nå er neste utlysning kunngjort, og neste år vil nye fremragende forskere bli ønsket velkommen til UiT.

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse