Annonse
For Nesna kommune har lærerutdanningen betydd mye gjennom 100 år. Det har vært kommunens viktigste arbeidsplass. Den har bidratt til aktivitet, næringsliv, skatteinntekter og en velutdannet befolkning mv. Det er uforståelig at et universitetsstyre skal ha anledning til å legge ned en virksomhet som Stortinget har opprettet, og således være med på å rasere en hel kommune, skriver Arnold Sjøteig. Foto: Hugo Charles Hansen, Rana Blad

Bevar campus Nesna

Rasering av studietilbudet på Helgeland.

Forslaget fra Nord Universitet om å legge ned studiested Nesna er uforståelig og helt galt. Det er stort behov for lærere både i vår region, landsdel og nasjon. På Nesna fins tradisjon, infrastruktur og fagmiljø for slik utdanning.

Søkningen til studiested Nesna er god, ja faktisk er det i år flere søkere til lærerutdanningen på Nesna enn til Bodø. Det er oppsiktsvekkende at en kommune med 1900 innbyggere rekrutterer bedre enn en by på over 50 000. Noe av årsaken til det er at Nesna har over 100 års tradisjon innen lærerutdanning. Nesna er kjent for god lærerutdanning, aktive studenter og godt studentmiljø. Studentene er fornøyd med studiestedet. Studiebarometeret 2019 viste at Nesna var det nest beste studiestedet i landet for lærerstudenter.

Over år er det bygd opp god infrastruktur på Nesna. Bygningsmassen er oppdatert med nybygg fra 2006, renovert «gammelbygg» fra 2008 og kjemilaboratorium fra 2011. Her fins svømmehall, treningsstudio, black-box, musikk-studio, kantine, bibliotek, studentboliger mv. Nesna er på alle måter et fullverdig campus.

Fagmiljøet på Nesna er kjent for god kommunikasjon med studentene. De er tilstede og gjør alt for at studentene skal lykkes. Oversiktlige forhold gjør at studentene blir sett. På Nesna blir ingen borte i massen. Nesna er kjent for en produsentkultur hvor studentene utfordres til å ta ansvar for kultur- og fritidstilbud til beste for både skolemiljø og lokalsamfunn. Lærere utdannet fra Nesna er kjent for å engasjere seg ut over skolehverdagen i foreningsliv, politikk og idrett mv.

For Nesna kommune har lærerutdanningen betydd mye gjennom 100 år. Det har vært kommunens viktigste arbeidsplass. Den har bidratt til aktivitet, næringsliv, skatteinntekter og en velutdannet befolkning mv. Det er uforståelig at et universitetsstyre skal ha anledning til å legge ned en virksomhet som Stortinget har opprettet, og således være med på å rasere en hel kommune.

Å ville flytte lærerutdanningen fra Nesna til Bodø er intet mindre enn et ran. Det er sikkert grunner til å styrke lærerutdanningen i Bodø, men det må skje uten at en fjerner lærerutdanningen fra Helgeland. Å endre studiestrukturen som foreslått er – etter vår vurdering – svært risikofylt. Ja det grenser til selvskading. Nord universitet risikerer å miste både studenter og fagmiljø ved en slik disposisjon. Nord universitets rolle som regional utviklingsaktør vil bli betydelig svekket. Det vil føre til omdømmetap for universitetet.

Ta til fornuft! Å legge ned lærerutdanningen på Nesna og Helgeland tjener ingen.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse