Annonse
SKJERM: Ungene som går på Sjursnes skole må slippe å bli busset til Ramfjorden. Det er bra for ungene - og essensielt for bygda. Foto: Silje Solstad

Bevar Sjursnes skole – og bygda

Forslaget er som å legge et plaster på et gapende sår.

Man gjør ikke kommunen mer effektiv ved å avfolke ei bygd.

I 2015 tok ansvarlige politikere bussen til Sjursnes. De skulle erfare ved selvsyn hvor lang en skolevei kan bli på dårlig veistandard i Tromsø.

Gjennom rasutsatte strekninger skulle ungene humpe av gårde i opptil tre timers pendling hver dag, var forslaget. Årsaken var at kommunen trengte å spare penger. Derfor skulle ungene sendes til Ramfjorden. Det ble ikke noe av det etter den bussturen. Politikerne så at det var galskap.

Nå er forslaget her igjen. Administrasjonen har regnet ut at kommunen vil spare 1,2 millioner kroner for å sende femte til tiende trinn fra Sjursnes til Ramfjorden skole. SVs leder av oppvekst- og utdanningskomiteen i Tromsø, Benjamin Arvola Notkevich, sier til Nordlys at kuttene er nødvendige. Han setter det opp mot eventuelle kutt i Barnevernet. Det er en urettferdig sammenstilling.

For å sende ungene til Ramfjorden vil bety starten på slutten for livet i bygda, mener elever, lærere og befolkning på Sjursnes. Bygda har i dag nærbutikk og skole. De har også flere ansatte i helsesektoren, som drifter hjemmetjenesten og bo- og servicesenteret.

Mange av disse er foreldre til barna på skolen. Foreldre Nordlys har snakket med sier de vil flytte fra Sjursnes om ungene må sendes på bussen.

Dette tiltaket vil heller ikke hjelpe til å rette opp en skakkjørt kommuneøkonomi.

Nøkkelen til å få økonomien på rett kjøl er effektivisering, ikke enkeltstående små nedskjæringer her og der. Det må bli færre kommunalt ansatte i kommunen. Driften må bli mer effektiv.

Man gjør ikke kommunen mer effektiv ved å avfolke ei bygd.

Å sende ungene med buss til Ramfjord er et engangsvedtak som vil koste kommunen i det lange løp. Kanskje flykter innbyggerne til en annen kommune, som ser verdien i å ta vare på nærskolen. Det er de unge som er framtida, det er også de som må sikres i både bygd og sentrum i Tromsø kommune.

Dette kuttforslaget er som å legge et plaster på et gapende sår. Såret er de langsiktige utfordringene i Tromsø. Det gror ikke ved at 1,2 millioner kroner spares på å sende unger ti mil i buss hver dag.

Mister Tromsø sin følelse med at vi er en stor kommune med spredt bosetting, mister kommunen perspektivet på hvor det er vi bor.

Da blir det stående igjen at Tromsø bare er en by for dem i sentrum.

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse