Annonse
POLITISK OPPGJØR: Ingvild Kjerkol har fått en tøff start som ny leder i Trøndelag Arbeiderparti. FOTO: Stian Hansen/Nidaros

Bevisbyrden er snudd opp ned

Freden har ikke senket seg i Arbeiderpartiet.

Trond Giske har takket for seg, men roen ser på ingen måte ut til å senke seg over Arbeiderpartiet.

Etter at Ingvild Kjerkol med solid margin ble valgt til ny fylkesleder i Trøndelag Arbeiderparti, er det hun som nærmest har blitt utsatt for en slags inkvisisjon. Det ser ikke ut til å hjelpe henne det grann at hun fikk støtte fra et stort flertall på årsmøtet sist lørdag.

Det virker nokså klart at Kjerkol har endt opp som en slags lynavleder for Giske-komplekset. Noen vil si at det bærer preg av å være en slags intern fortsettelseskrig langs flere akser.

Aftenposten gjør for eksempel et poeng av at Kjerkol ikke kom med noe tydelig råd om ikke å nominere Giske. Det kan altså i seg selv være suspekt, skal man tro Oslo-avisa.

Så kom det mer i NRK: Kan du bli hissig? Spurte programlederen i Dagsrevyen mandag. Et spørsmål som lett kunne ha utløst et ragnarok om noen andre fikk det. Kjerkol parerte spørsmålet godt. «Jeg lurer på om du ville spurt mine mannlige kolleger om det samme», svarte hun.

På Twitter har Cecilie Myrseth fra Troms reagert kraftig på spørsmålet, men ellers er det overraskende stille. Bevisbyrden er snudd opp ned. Ingvild Kjerkol har fått rollen som trøndersk skurk inntil det motsatte er bevist. Mens Arild Grande står fritt til å kaste om seg med diffuse anklager i hytt og pine.

Mediene ser ikke ut til å være interessert i å ettergå Grande. Han får svært få eller ingen kritiske spørsmål om hva som er hans motivasjon – og han blir heller ikke utfordret skikkelig på hva bekymringsmeldingen hans egentlig handler om. 

Partiet har selv sørget for å gi den nyvalgte lederen i sitt største fylkeslag den verst tenkelige starten. Grandes varsel er på et nivå som ikke hører hjemme i noe politisk parti.

Når det faktisk er mulig å levere inn et varsel som fremstår så sammenrasket og luftig, så skader det bare Arbeiderpartiet enda mer.  Det både uthuler og bringer varlingsinstituttets funksjon i vanry. Og ordet “ukultur” mister mening.

Dermed kan se ut som om drømmen om at alt skulle bli bra så snart Giske var ute, allerede er lagt i grus.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse