Annonse
FØRSTEHUSET: Geir Arne Drangeid og Per Høiby (t.h.) i First House sitter i sine komfortable stoler. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix

Bill Clinton hadde ikke «sexual relations» med Monica Lewinsky og First House har aldri blitt gitt et oppdrag av Kina

De vil ha oss til å tro at en partner i firmaet, Wetland, rett og slett bare satt hjemme og kjedet seg en kveld.

Er det noen som tror at First House bryr seg noe videre om Norge? First House bryr seg først og fremst om First House

- Drep meg Herre, men ikke med «rådgivning på strategisk nivå».

Ærlig talt: Hvorfor i all verden skal ikke vi tro at First House jobber mot norske myndigheter eller mot Nobelkomiteen? Her har vi tross alt å gjøre med et firma som rekrutterer folk ved å slite dem ut av stillinger som er en del av byggverket rundt det norske demokratiet.

Er det noen som tror at First House bryr seg noe videre om Norge? First House bryr seg først og fremst om First House.  Sannsynligvis gir de seg blaffen i Norge bortsett fra der Norge og First House har felles interesser. Men da bryr de seg fremdeles først og fremst om First House.

Disse folkene opererer i hemmelighet. Som grå eminenser tilbyr de grisedyre tjenester som de færreste har råd til. Hvorfor? For å sørge for at de som har råd får rett. Om de har rett virker ikke å bety så mye.

First House tilbyr hemmelighold til kundene sine. Ingen trenger å vite at noen har snakket sammen. I dette ligger vel også en ganske klar innrømmelse av at deler av deres arbeid må skje i kulissene og ikke tåler dagens lys.

Heldigvis for oss er de ikke så veldig flinke når de selv er under angrep. Det gir seg slike komiske innslag som deres egen uttalelse for noen dager siden under tittelen: First House har ikke Kina som kunde. Bill Clinton hadde ikke «sexual relations» med Monica Lewinsky og First House har aldri blitt gitt et oppdrag av Kina.

Nei, selvsagt ikke. Pressen stod i kø med oppfølgingsspørsmål og nå raser skjelettene ut av skapene i First House. Jo da, de har nok kunder med interesser i Kina. Obs! En av gründerne i First House sitter i styret til Norsk Kinesisk Handelskammer. Handelskammeret som, ifølge seg selv, skal «fremme næringslivsmuligheter mellom de to landene».  Og nei, har du sett! Det viste seg visst at de også lar seg innleie til møter der Norges forhold til Kina er tema.

Likevel vil de ha oss til å tro at en partner i firmaet, Wetland, en durkdreven diplomat, rett og slett bare satt hjemme og kjedet seg en kveld og fant ut at han helt på eget initiativ, uten tanke på noen av dem som betaler lønnen hans, skulle rable ned en liten kronikk om hvor teit Nobelkomiteen var.

Åpenhet, ja. Når det er tvingende nødvendig.

Men hvorfor skal byråer som First House bry seg om hvordan de fremstår for vanlige folk? Det er ikke deg eller meg som er kundene, men diverse aktører som vil påvirke oss.  Så lenge dem blir overbevist om at de trenger tjenestene er det butikk.

Besøker du hjemmesiden til First House møter du en tvers igjennom usympatisk nettside. Under svart/hvitt-bilder av staben med henholdsvis mørke dresser eller mørke kjoler presenterer de alt de er eksperter på. Her nevnes blant annet: påvirkning av utvalgte grupper, påvirkning av politiske prosesser, posisjonering, formidling av strategiske budskap, myndighetskontakt, og selvfølgelig omdømme. Alt dette kan du få tilgang til mot betaling. Kvalitetssikret og hemmeligholdt av tidligere statsråder og diplomater. Ikke rart deler av kundene deres helst ikke vil vedkjenne seg dem.

Så kan man selvsagt strekke hendene i været og si: «jaja, sånn er det overalt i samfunnet». DeA som har penger kan ansette de antatt beste folkene, den med størst lommebok kan benytte den dyreste advokaten og så videre.

Det er likevel trist. For det er en maktforskyvning. Makt flyttes fra Stortinget og til kommunikasjonsselskaper der tidligere statsråder sitter klar til å bidra med all sin erfaring, nettverk og alle sine triks. Mot fyrstelig betaling. I hemmelighet. 

Det er rart at dette ikke er mer på agendaen. Jeg håper ikke årsaken er at mange av dem som kunne tatt tak i dette, våre folkevalgte, selv ser for seg en mulig karriere i samme bransje.

For det er ikke slik at dersom du er misfornøyd med First House, kan du bare la være å stemme på dem ved neste valg.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse