Annonse
Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad, NTB Scanpix

Billigere barnehager for de med dårlig råd

En ny moderasjonsordning gjør barnehagetilbudet i Alta billigere for familier med lav inntekt.

Det kalles omfordeling, ikke brutalisering, som Arbeiderpartiet elsker å kalle det.

Fredag 1. mai innføres et nasjonalt minstekrav til reduksjon i foreldrebetalingen for familier med inntekt under 473.000. Ordningen sikrer at ingen familier betaler mer enn seks prosent av inntekten for en barnehageplass. 

Ordningen innebærer at jo lavere inntekt en familie har, jo lavere blir prisen på en barnehageplass. For en familie med inntekt på for eksempel 350.000 kroner vil en plass i barnehage koste 1.909 kroner i måneden. Det betyr at familien sparer 7.381 kroner i året sammenlignet med den nye maksprisen.

For å finansiere bevilgningen om et nasjonalt minstekrav, blir maksimalprisen samtidig økt med 100 kroner per måned, til 2.560 kroner.  Barnehagen vil fortsatt være rimelig uansett inntektsnivå: Selv for dem som betaler økt makspris, er prisen fortsatt lavere enn det den var i 2011.

Ja, de som tjener mest må betale noe mer, mens de som tjener minst må betale mindre. Det kalles omfordeling, ikke brutalisering, som Arbeiderpartiet elsker å kalle det. Forstå den som kan…..

Jeg som ordførerkandidat og Alta Høyre, er godt fornøyd med den nye ordningen. 

– De siste årene har det kommet reduksjoner i maksprisen i foreldrebetalingen. Dette har først og fremst kommet familier med middels og høy inntekt til gode. Nå prioriteres også de med lavere inntekt.

– Jo lavere inntekten er, jo billigere blir barnehageplassen. Dette er et ledd i Regjeringens barnehagesatsing, som også omfatter flere plasser til fleksibelt opptak og tiltak for å heve kvaliteten.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse