LYKKELIG UVITENDE: - Tenkt, to av de rypisene her fant jeg bare helt plutselig her borte i sneia. Eieren min hadde ikke skutt en gang. Noen har sikkert glemt dem. Nok småprat, jeg må videre! (Foto: Torgrim Rath Olsen)

Jakten på logikk

Savner du «Joker Nord» i NRK-programmet «Team Antonsen»? Prøv rypejakt. Med hund.

Om jeg skulle satse på hvem som finner flest ryper i terrenget etter felling, ville nok både jeg og Embla satset på bikkja, ikke støkkjegeren.

Som vi lo av Team Antonsens «Joker Nord» på NRK for noen år siden. Krøvel Velle Vold var sjanseløs gambler. Reglene var uforutsigbare som en sitronsprut og  umulig å forstå med logikk. Lyst til å le igjen? Du kan enten søke programmet opp på YouTube, eller starte med rypejakt med hund. Vær forberedt på å tape både terreng og forstand. Logikken bør du pakke nederst i sekken og knyte godt igjen. 

Hadde man brukt logikk, ville flere utmarkslag og grunneierlag nektet støkkjegere (jegere uten hund) å jakte i terrenget de eier. Terrenget ville vært forbeholdt jegere med fuglehund.

Resultatet ville blitt mer human jakt. 

Slik er det ikke. En sveip over noen øyriker nær meg, viser at enkelte grunneierlag nekter firbente. Punktum. Andre slipper ikke fuglehundfolket ut på tur før 1. oktober.  I nær en måned er terrenget forbeholdt støkkjegere med varierende luktesans og syn. Den som leiter skal finne, og det forventes at jegere finner rypene man traff eller  bare traff så vidt, men det er ikke alltid lett når rypa ligger skjult mellom steiner og kratt. Nesen til en trent fuglehund er innstilt på  duften fra hønsefugler. I et virvar av ulike lukter, fanger den opp riktig viltslag og lokaliserer kilden. 

Om jeg skulle satse på hvem som finner flest ryper i terrenget etter felling, ville nok både jeg og Embla satset på bikkja.

Det lyser rødt for rypebestanden mange steder i landet. Dermed har mange grunneierlag tatt det kloke valget å sette en bag limit på antall ryper. Noen har satt grensen til fem ryper per dag. Andre synes to ryper er nok. Det er antall ryper i sekken som teller når man går hjem. Jeg anslår en støkkjeger bare får med seg tre av fem ut av marka. En jeger med hund får med seg fem av fem. Dermed levner mange støkkjegere nok et skremmende antall ryper i naturen. Under jakt på elg, hjort og rådyr skal jegere ha tilgang til godkjent ettersøkshund. Målet er at skadeskutte dyr ikke skal pines i hjel i skogen. Slike regler fins ikke for ryper. Mange sier det ikke er størrelsen det kommer an på, men det gjør nok det. 

 Enkelte utmarks/grunneierlag krever 200 kroner ekstra per døgn for å gå med hund. Også da på tross av bag limit. Sliter de ut naturen, eller? Visst kan fuglehunder gjøre skade på omgivelsene, men det er etter min erfaring helst når bikkja er valp og ligger nær et par sko. 

Hvorfor er 1. oktober en slik hellig dato? Ikke vet jeg, så jeg tok en ringerunde til ulike grunneierlag for å finne svar. Et utmarkslag nær meg nevnte hensynet til sau. Men de fleste utmarkslag har et klart krav til hundefolket: Før man får kjøpe jaktkort, må jegeren legge fram hundens bufebevis. Dermed blir saueargumentet litt bomskutt logikk, kan man si. Lederen av et utmarkslag sa, som sant sikkert var, at hun ikke visste hvorfor hundene må vente til seint på høsten før de slippes fri. Kanskje for at det var et lite terreng og det ikke var plass til en masse hunder, drodlet hun.

Ok, da. Det var uansett et bedre svar enn lederen av et utmarkslag jeg ringte ga meg. Laget tillater ikke hunder overhodet i løpet av jakta.

Hvorfor? Det ville han ikke svare på bjeffet han. Og slengte på røret. 

Skitt au. Og skitt jakt. 

 

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse