Annonse
River vi historien mister vi mulighetene til å lære. Da går verdifulle verdier tapt og vi kan igjen ende opp med å måle hodeskaller, skriver Sven A. Nielsen. Bildet viser skuespiller Lene Cecilia Sparrok i den prisbelønte filmen «Sameblod». (Foto: Sophia Olsson/Storytelling Media)

Black Lives Matter – men rive historien?

Husker du Mulla Mohammed Omar? Ikke?

Årsaken til latskapen var visstnok at havtåka seig inn og blandet seg med blodet til nordleningene slik at blodet ble tykt og seigtflytende.

 La oss friske litt opp på hukommelsen: I følge Wikipedia ble han født i 1960, ble som Taliban-leder en av verdens mest ettersøkte menn, og døde av tuberkulose i 2013. Hvorfor skal vi huske han? Jo, fordi han i mars 2001 ga ordre om å sprenge de to enorme Budda-statuene i Bamiyandalen, 230 kilometer vest for hovedstaden Kabul i Afghanistan.

Statuene var hugget ut i nisjer i fjellet. Den første i år 507 og den neste og største i år 554. Statuene hadde en høyde på 37 og 55 meter. For Mulla Omar representerte de avgudsdyrkelse, og måtte derfor fjernes. Hos oss vakte eksplosjonene fra Afghanistan avsky. Det var en kultur- og religionsvandalisme vi ikke kunne forstå og heller ikke akseptere, og sprengningen ble skjellsettende for vestens syn på Taliban. 

General Lee

I USA vil de nå fjerne statuer av søstatsgeneralen, Lee, som var for slaveri og kjempet mot Abraham Lincoln i den store borgerkrigen. I London er det Winston Churchill som skal fjernes. Churchill var visstnok rasist, han sloss i boerkrigen i Sør-Afrika og skrev et stort bokverk om det. Et verk som skaffet ham Nobels litteraturpris. Så ble han politiker, og britisk marineminister og senere statsminister. Den kanskje viktigste enkeltpolitiker i kampen mot Adolf Hitler og nazismen. Men jeg tviler ikke på at han hadde et syn på fargede som slett ikke er hyggelig å tenke på. Skal han derfor ut av det offentlige rom? Rives fra sokkelen og slettes fra pensum i skolene?

Slavehandleren Holberg

Her hjemme er det statuen av Ludvig Holberg utenfor Nationalteateret som  skal bort. Han var helt sikkert rasist, han også, med eierinteresser i skip som drev slavehandel. På den tiden var Norge som nasjon rasistisk. Systematisk rasistisk. Og bare vel 100 år senere reiste alvorsfulle ekspedisjoner rundt i landet, målte hodeskaller og skjendet graver med det mål å skulle bevise den hvite rases overlegenhet. 

Late nordlendinger

I Kabelvåg bodde det først på 1800-tallet en prost – prost Colban. Han noterte at nordlendingene – intet unntak – var late. De pløyde og sådde, de sydde klær, reparerte sko uthus og hjem, de fisket og fanget, men late var de allikevel i motsetning til Colban som kom sørfra. Årsaken til latskapen var visstnok at havtåka seig inn og blandet seg med blodet til nordleningene slik at blodet ble tykt og seigtflytende, i følge boka «Nordens Paris» av Nils Magne Knutsen.

Hva med Olav Trygvasson?

Eksemplene er mange. I Trondheim står Olav Trygvasson på sokkel. Han holdt seg da også med slaver slik Olav Haraldsson  (Olav den Hellige), som kom etter han gjorde. Kanskje vi skal invitere etterkommere etter irske, keltiske og normanniske slaver til Trondheim så de kan få rive statuen av rasisten og slavehandleren? Og hva med Nidarosdomen, nasjonalhelligdommen, reist kanskje over Olav Haraldssons grav skal vi rive den?

Black Lives Matter! Så absolutt. Alle liv har en mening!

Ingen skal uimotsagt få lov til å si noe annet. Som prest døper jeg unger, og i dag er jeg så heldig at ungene kommer fra alle verdenshjørner. For alle sammen leser jeg fra Matteus kapittel 28: Gå derfor ut å gjør alle folkeslag til mine disipler.

Ingen forskjell

Alle folkeslag. Ingen forskjell. Opprinnelse, hudfarge, kjønn – ingen forskjell. Den til tider utskjelte Paulus sier også at det for Gud ikke er forskjell på folk. Det handler ikke om vi er menn eller kvinner, jøder eller grekere, og de første, som på pinsedagen i Jerusalem, fikk høre disiplene snakke om Jesus, kom fra Afrika, rundt om fra hele Midtøsten, dagens Tyrkia, Hellas og Italia.

Om å rive historien

Slipper vi vandalismen løs i en rettferdig harme, må vi jo også spørre hva våre egne politikere i nær fortid mente om raser, over- og undermennesker. De som tillot tvangssterilisering av «reisende» og lobotomering av rom-folk og som med god samvittighet i samfunnets tjeneste, betalt av Staten, målte omkretsen på samiske hoder i den tro at det skulle fortelle noe viktig. 

River vi historien mister vi mulighetene til å lære. Da går verdifulle verdier tapt og vi kan igjen ende opp med å måle hodeskaller.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse