Annonse

Blålys for helsetjenesten vår

Ifølge noen leger nesten 2500 km unna, finnes det ingen krise i Finnmark.

Mens sykehusene i nord setter kriseberedskap og Forsvaret må mobilisere lufttransport, vokser det fram en lenge varslet krise i helsevesenet vårt.

Skjønt ifølge noen leger på vestlandet, nesten 2500 km unna, finnes det ingen krise i Finnmark. Dette deles og bejubles av Høyrefolk landet over. At ledelsen i Helse Nord vurderte situasjonen for en måneds tid siden dithen at de satte krisestab, må i så fall bare ha vært på skøy? Man kan jo bare undre seg over motivasjonen for dette besynderlige angrepet fra vest.

Høyres kroniske underfinansiering av sykehusene med årlige ostehøvelkutt, kombinert med en voksende mangel på fastleger og en stadig svakere kommuneøkonomi, som ikke makter å ta imot stadig sykere pasienter fra sykehus i sparemodus, forsterkes av Høyres invitasjon til private bedrifter for å tjene penger i det nye helsemarkedet de skaper.

Svigersønnen til en av Høyres største sponsorer eier en slik legebedrift, Dr Dropin, med store markedsambisjoner for alle som kan betale for seg etterhvert som tilgangen til fastlegene forsvinner. Men vi ser det på flere områder. Stadig flere helseselskaper får sugerør inn i sykehusenes budsjetter gjennom Høies såkalte frie behandlingsvalg, som i realiteten er etableringen av et enormt marked for å tjene penger i det som en gang var vår felles helsetjeneste.

Jeg avviser ikke private og veldedige aktører i helsevesenet, men jeg føler en snikende uro for at flere av reformene argumenteres fram av aktører som ser markedspotensialet ved et liberalisert helsemarkedet, framfor politikere og helsebyråkrater som leter etter mer effektive løsninger for fellesskapet, med blikk på helheten.

Samtidig inntar økonomene styrerommene. Samtlige styreledere i de regionale helseforetakene er økonomer. Med unntak av tidligere Sentralbanksjef Gjedrem i Helse Sør-Øst, er dette personer med minimal kompetanse og erfaring fra arbeid med samfunnets samlede behov, slik vi er avhengige av når det gjelder en av samfunnets viktigste trygghetsplattformer.

Styrelederen i Helse Midt-Norge er en økonom som i følge Adresseavisen er bosatt i Nederland, og en totalt ukjent skikkelse for det samfunnet hun er satt til å lede den betydeligste virksomheten i. Men erfaringen fra finansavdelingen i Sparebanken kommer sikkert godt med når det skal legges til rette for vekst i helsemarkedet.

Det er stor fare for at Høyres ideologiske kamp for å kommersialisere større deler av helsepolitikken gjør ubotelig skade og vanskelig lar seg reversere. Vi får tro det ikke er frykten for at de ikke skal rekke dette før valget i 2021, som gjør det så nødvendig for flere å glatte over varselropene fra helsepersonell i Finnmark over konsekvensene fra siste anbud i luftambulansetjenesten.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse