Erna og Siv har lagt politikken kraftig til høyre. «Litt» er blitt til ganske mye, og slagordet «mennesker, ikke millarder» er blitt til «mennesker med milliarder», skriver artikkelforfatteren. Foto: Scanpix

Blåmandagen kom raskere enn vi kunne ane

Blåblå regjering ble jo slett ikke bare «nye fjes», skriver ordførerkandidat i Vadsø for Arbeiderpartiet, Wenche Pedersen.

Flere forslag viser at regjeringa ønsker å sentralisere politisk makt og dermed også definisjonsmakt.

Foran siste stortingsvalg var vi i grunnen blitt litt lei av den rødgrønne regjeringen og de samme kjedelige statsrådene.  Mange mente at vi trengte «noe nytt». «La nå de andre få prøve seg». «De kan jo ikke gjøre så mye galt».  Og noen lot seg ytterligere besnære av Ernas forsikring om at hun bare skulle endre Norge litt. Blåmandagen kom raskere enn vi kunne ane.

Det viste seg at det gamle utsagnet om at «alle er sosialdemokrater» slett ikke stemte. Erna og Siv har lagt politikken kraftig til høyre. «Litt» er blitt til ganske mye, og slagordet «mennesker, ikke millarder» er blitt til «mennesker med milliarder». Og når sant skal sies: det bør vel egentlig ikke overraske?

Skattelette til dem som har mest fra før er en gammel høyreoppskrift, og Frp glemte raskt dette med «folk flest» da de inntok Finansdepartementet. Svekkelse av rettigheter i arbeidslivet, privatisering og kraftig sentralisering har fått merkelappen modernisering og effektivisering. Salg av Statsskog og statseide selskaper. Det er blått så det holder.

Nå viser det seg heldigvis at store deler av det norske folk egentlig ikke vil ha den politikken som regjeringspartiene fører. Vi ville jo bare ha «noen nye fjes»; slett ikke større forskjeller på folk. Slett ikke omfordeling fra det offentlige til det private. Slett ikke fattige som skulle sponse næringslivet. Heller ikke svekkelse av kulturtilbud og nedleggelse av lokalaviser.

Her nord ser vi veldig lite til nordområdesatsinga, vi har fått mye mindre penger til regionalt næringsutviklingsarbeid, vi mer enn aner omfordeling fra distriktskommuner til sentrale strøk i kommunesektoren, endring av deltakerloven og vi frykter nedleggelse av småflyplasser. Flere forslag viser at regjeringa ønsker å sentralisere politisk makt og dermed også definisjonsmakt.

På sett og vis kan det være greit å få se i praksis at det er forskjell på politiske partier også her i landet. Men prisen vi kan komme til å betale for dette lille «forsøket» på «nye fjes» og «litt endring», kan bli svært kostbar. Det settes i verk tiltak som ikke kan gjøres om og det kan selges ut verdier en gang for alle. Og selv om statsministeren sjøl har gitt uttrykk for at Nord-Norge er den viktigste vekstregionen i landet, så har jeg en uggen følelse av at vår landsdel ikke ligger lengst fremme i panna hos denne regjeringa.

Jeg er helt ukomfortabel med nye fjes. Litt mer asfalt på vegen mellom Golnes og Ekkerøy er ingen trøst.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse