Annonse
Frode Berg, som ble dømt til 14 års fengsel i Russland for spionasje, er benådet og tilbake i Norge.

Endelig er marerittet over

Hva venter Frode Berg når han kommer hjem? Og hva vil han fortelle?

Et nesten to års langt mareritt er over for den norske spionen Frode Berg. Endelig kan han gjenforenes med sin familie i Kirkenes.

Det er grunn til å berømme norske myndigheter for det som trolig har vært en betydelig innsats i kulissene for å få i stand benådningen og byttehandelen. Det er dypest sett et ansvar det bare skulle mangle at Norge tok for en av våre egne borgere.

En mann som har vært sentral i det sivile folk til folk-samarbeidet i Finnmark i en årrekke, er nå en fri mann og ute av cellen i det beryktede Lefortovo-fengselet.

Hva Berg kan og vil fortelle vet vi ingenting om. Hvem rekrutterte ham til det som etter manges oppfatning var et amatørmessig oppdrag? Hvilke hemmeligheter bærer han på? Medieoppmerksomheten blir nå massiv. Hvis han letter på sløret, kan det bli usedvanlig pinlig for etteretningstjenesten. 

Før han ble pågrepet i Moskva, hadde Berg vært en pådriver for folkelig kontakt med vårt store naboland. Dette skjedde samtidig som han trolig jobbet som kurer for den norske etterretningstjenesten.

Hjemme i Kirkenes vil alle på det medmenneskelige plan ønske ham velkommen hjem. Men bildet er likevel mer sammensatt. Synet på Berg har endret seg underveis, ettersom mer informasjon har blitt kjent.

Han vil av noen bli sett på som en helt, fordi den etterretningsjobben han har bidratt til, til tross for at den var mislykket, åpenbart er helt legitimt og en nødvendig del av arbeidet for å ivareta Norges sikkerhet. Og fordi Berg, med den bakgrunnen han hadde, tilsynelatende var en perfekt mann for jobben.

Her må vi huske utgangspunktet. Berg var en lojal soldat med bakgrunn fra Forsvaret gjennom flere tiår, en mann som var glad i Russland og russere, et land og et folk han kjente godt etter mange år som grenseinspektør, med jevnlig kontakt med KGB og senere FSB.

Berg var derfor den som kunne gå under radaren, trodde man på Lutvann, samtidig som man var trygg på at spionen var en patriot med ubetinget fedrelandskjærlighet.

Likevel er det mange i nord som føler seg personlig lurt av Bergs dobbeltspill. Mange av disse har like lenge som Berg arbeidet hardt for sivil kontakt og folkelig samarbeid med Russland på flere områder: Innenfor idrett, kultur, utdanning.

Bergs dobbeltrolle blir av noen opplevd som en giftpil inn det sivile samarbeidet mellom Russland og Norge, som har blitt stadig mer skjørt de siste årene.

Vi må ikke glemme at Berg har vært aktiv i den anerkjente kulturorganisasjonen “Pikene på broen”, som hvert år arrangerer festivalen Barents Spektakel i Kirkenes. Berg har hatt roller både som styreleder og frivillig. Festivalens hovedfokus er å bygge broer med Russland gjennom kultur og kunst.

Den største ydmykelsen Frode Berg kan bli utsatt for, er å bli rammet inn som et viljeløst offer som ikke har bemyndiget sitt eget liv.

Frode Berg har gått inn i oppdraget med åpne øyne, trolig under sterkt og vedvarende press, men med hans kjennskap til Russland er det umulig å tenke seg at han ikke forsto den mulige konsekvensen: At det viktige sivile samarbeidet med Russland han selv var en del av, ville bli skadelidende om han ble avslørt.

Da Frode Berg-parolen ble dratt inn i 1. maitoget i Kirkenes i 2018, var det flere som reagerte. Ikke fordi man ikke anså situasjonen til Berg som dypt tragisk, men fordi forsvaret og de hemmelige tjenestene er en stor arbeidsplass i Kirkenes og Sør-Varanger. Forsøket på å politisere Frode Berg i et 1. maitog var likevel et velment forsøk på å forene mennesker i lokalsamfunnet.

Problemet med Bergs dobbeltrolle er at det har gitt Russland en «bekreftelse» på at man fra norsk side bruker sivile kanaler for å kamuflere sitt etterretningsarbeid i Russland. Ingen kan med noen rett kritisere Russland for at de ser på det hele som et skalkeskjul for vestlig etteretning.

Det er ytterst skadelig for alle som møysommelig har bygd det sivile folk til folk-samarbeidet, etter Sovjetunionens fall og de siste årene, på vei inn i en ny kald krig. Frode Bergs spionasje har ikke vært en håndsrekning til de som ønsker å bygge ned fordommer, og bidra til sikkerhet og fred i det norsk-russiske grenselandet.

En ting står finnmarkingene uansett sammen om - Frode Berg er velkommen hjem, og alle som kjenner kvalitetene i Kirkenes vet at han vil bli tatt godt vare på, med stor hjertevarme. Det er en tid for alt, også for å tilgi.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse