Annonse

Blått lys for Klara Klok

Det er uforståelig hvorfor direktoratet kutter i tilskuddet til en tjeneste som er så populær, som er midt i blinken for dagens unge, og som når så mange.

Klara Klok eksisterte i sin tid som en svært populær spørrespalte i ukebladet «Kvinner og Klær», som gikk inn i 1978. Så populær var spalten at begrepet Klara Klok senere er blitt brukt om spørrespalter generelt.

Da Nordland fylkeskommune i 2000 ville gi unge i fylket et ekstra helsetilbud, startet de en spørretjeneste på nett og kalte den Klara Klok.

Tjenesten er beregnet på barn, unge og voksen ungdom fra ti år og opp mot 25–30. Tjenesten ble raskt populær og i 2002 ble den reetablert som et nasjonalt tilbud, finansiert med tilskudd fra Helsedirektoratet.

Tjenesten er åpen hele døgnet. Hit kan unge komme med alle mulige spørsmål om psykisk helse, forhold og familie, kropp og helse, seksualitet, følelser og rus.

De får være anonyme og får innen sju dager svar fra et bredt sammensatt fagpanel.

Men nå brenner det et blått lys for tjenesten, som i fjor hadde 5,6 millioner besøk og 80.000 stilte spørsmål.

Helsedirektoratet har for 2014 kuttet så mye i tilskuddet at fylkesråd for kultur og miljø i Nordland, Hild-Marit Olsen frykter at de må kutte i tjenesten.

Til NRK sier hun at den døgnåpne tjenesten kan bli ubemannet fra klokken 21 til 01 og unnlate å besvare spørsmål relatert til psykiske helse. I 2013 var 11.700 spørsmål relatert til psykisk helse.

Det er uforståelig hvorfor direktoratet kutter i tilskuddet til en tjeneste som er så populær, som er midt i blinken for dagens unge, og som når så mange.

Aller verst er det at det er enhet for psykisk helse som står bak kuttet. Det skjer samtidig som den sittende regjering har sagt at de vil satse på tiltak knyttet til psykisk helse, spesielt overfor barn og unge.

I 2013 var tilskuddet på 9,4 millioner kroner. Det er mindre enn to kroner pr. gang siden var besøkt, og under 120 kroner per besvarte spørsmål. I tillegg kommer de 500.000 spørsmålene som allerede ligger besvart i basen.

Stort billigere kan det ikke bli.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse