Annonse
Det er overveiende sannsynlig at norske myndighetspersoner i toppen av både politikken og våre sikkerhetstjenester, i hvert fall Etterretningstjenesten, vet mye mer om Frode Berg-saken enn det som er blitt presentert for norsk offentlighet, kommenterer Oddvar Nygård. Foto: Harald Henden, VG

Ble Frode Berg lurt av våre hemmelige tjenester?

Kanskje burde regjeringen vurdere om det kan være klokt å komme mulige lekkasjer i forkjøpet, og lette litt på sløret.

Hvem vet egentlig hva, om det som har skjedd i den betente saken med nordmannen Frode Berg som sitter i et russisk fengsel siktet for spionasje? Det hadde vært betimelig om våre øverste myndigheter kunne kaste lys over hva som har utspilt seg i saken som kan ende med en dom mot Berg på 20 års fengsel. Ikke bare kan den 62 år gamle pensjonisten bli rammet på en måte som vil ødelegge resten av hans liv. Spionsiktelsen mot ham kan også ha betydelig større implikasjoner. De som sendte Berg til Moskva med 3000 euro i kontanter kan ha utført en operasjon som har potensial til å undergrave alt arbeid som er nedlagt for å fremme fredelige norsk-russiske relasjoner i Norges grenseland mot vår store nabo.

Det er overveiende sannsynlig at norske myndighetspersoner i toppen av både politikken og våre sikkerhetstjenester, i hvert fall Etterretningstjenesten, vet mye mer enn det som er blitt presentert for norsk offentlighet. Når kortene holdes så tett til brystet som regjeringen gjør i Frode Berg-saken, er det nødvendigvis ikke bare av hensyn til den tidligere grensekommisæren, men kan meget vel være styrt av behovet for å tåkelegge det som kan være en norsk etterretningsskandale av det helt store formatet.

Selveste Washington Post publiserte 3. februar en omfangsrik nyhetsreportasje om Frode Berg-saken. Avisas reporter har besøkt Kirkenes, gjort flere intervjuer der og også tatt en tur over grensen til Russland. Han skriver bl.a. at i en statlig, russisk TV-kanal uttaler en sikkerhetsekspert om Berg-saken at «russisk kontraspionasje burde holde øye med utlendinger som er for lidenskapelig når det gjelder å fremme og utvikle relasjoner med Russland».

Slik formidler altså en statsstyrt russisk TV-kanal det man får formode er Kremls syn på alt arbeidet som er lagt ned for å utvikle vennskapelige forbindelser over grensen mellom Norge og Russland. Her blir alle år med Barentssamarbeid, med kulturutvekslinger, idrettsstevner og alt folk til folk-samarbeid som har funnet sted etter den kalde krigen, beskrevet som en plattform for Norge og NATO til å drive spionasje mot Russland. Hvis dette er den linjen russiske myndigheter nå velger å legge seg på, ser det dystert ut med hensyn til tøvær på den norsk-russiske grensen. Det vil i så fall være et hardt slag mot alle som har bidratt til å myke opp forholdet mellom Norge og Russland. Det vil i tillegg være et stort nederlag for norsk utenrikspolitikk og bety en alvorlig nedfrysing av norsk-russiske relasjoner. Washington Post siterer Lars Rowe, Russland-spesialist på Fridtjof Nansen Instituttet. Han sier at arrestasjonen av Berg er et slag mot Norges forsøk på å «styrke og bevare hva som måtte være mulig å redde av regionalt samarbeid i nord».

Men hva hvis russerne har rett? Er det utenkelig at norsk etterretningstjeneste, muligens i samarbeid med tilsvarende tjenester i allierte stater, har brukt de økte mulighetene for å drive etterretningsvirksomhet som en åpnere grense, et mer tillitsfullt forhold mellom de lokale myndighetene i begge land, har gitt? Har det simpelthen blitt for fristende å ikke utnytte disse mulighetene?

Har kanskje Frode Berg i alle disse årene rapportert til den norske Etterretningstjenesten? Det er ikke veldig sannsynlig. Da hadde formodentlig ikke Berg spankulert rundt i Moskva med lommene fulle av euro som han skulle sende pr. post til en ukjent russisk dame ved navn Natalia . Slik er det bare amatører som oppfører seg, ikke trente spioner.

At Berg har blitt utsatt for et «set up», virker åpenbart. Det store spørsmålet er om det har vært norske etterretningsagenter som har brukt Frode Berg i et høyt spill som han selv ikke hadde kunnskap om, men som på en eller annen måte må ha blitt fremstilt som tilforlatelig for Berg. Så har altså operasjonen blitt kompromittert. Og alt gikk galt.

For å vende tilbake til spørsmålet i starten om hvem som vet: Statsministeren og utenriksministeren har helt sikkert kunnskap om det som har skjedd, men det er opplysninger som de nok ikke har tenkt å dele med offentligheten.  Det er imidlertid flere enn dem som vet, og da er alltid muligheten til stede for at opplysninger likevel kommer for en dag. Kanskje burde regjeringen vurdere om det kan være klokt å komme mulige lekkasjer i forkjøpet, og lette litt på sløret. Det vil ta seg dårlig ut dersom det i ettertid viser seg at hovedgrunnen til hemmelighold var å beskytte ansvarlige, norske myndighetspersoner. Ikke for å beskytte Frode Berg. 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse