Annonse
Lisa Friborg sier hun er stolt over å ha deltatt på ambassadørprogrammet til Agenda Nord-Norge.

Å bli en stemme for Nord-Norge

Ambassadørprogrammet til Agenda Nord-Norge er alt annet enn tannløst, skriver deltaker Lisa Friborg.

Deltagelsen i ambassadørprogrammet handler blant annet om drivkraften, mennesker og innflytelse

I fjor sommer grep jeg en unik mulighet. Agenda Nord-Norge søkte unge personer som elsker Nord-Norge. Med min bakgrunn innenfor helse og omsorg, i kommunal sektor, var jeg sikker på at jeg ikke ville bli en av de heldige utvalgte til det første kullet av nordnorske ambassadører i regi av Agenda Nord-Norge. Hva kunne vel jeg bidra med innenfor næringsliv? Det var  min forestilling at det var dette Agenda Nord-Norge ønsket. De som kunne snakke næringslivets sak.

Overraskelsen var stor da jeg fikk beskjeden at jeg var en av de utvalgte i ambassadørprogrammet. Hele første samling prøvde jeg å finne min plass i ambassadørteamet. Hvordan skulle jeg snakke næringslivets sak? Det var ikke før jeg kom hjem fra første samling min plass i ambassadørprogrammet ble klar for meg. Jeg var ikke først og fremst valgt ut for at jeg skulle snakke om petroleum og sjømat. Jeg måtte finne min drivkraft.

Deltagelsen i ambassadørprogrammet handler blant annet om drivkraften, mennesker og innflytelse. Min drivkraft fant jeg ved å tenke tilbake på en kvinne jeg har stor respekt for. En pensjonert jordmor fra Lyngen, Nina Giæver. I en alder av flere og åtti år holdt hun fortsatt forelesning ved jordmorutdannelsen da jeg studerte. Jordmor Nina fortalte historier om det hun kunne, det hun hadde utdannet seg til, det som var hennes styrke. Kvinnen som for meg er en historisk person. Med sin kompetanse og kunnskap på svangerskap og fødsel har hun vært med å bygge Nord-Norge.

For å bli en god stemme for og fra Nord-Norge må jeg først og fremst snakke om det jeg kan, det som er min styrke. Med utdannelse og arbeid innenfor helse og omsorg har jeg et stort område å være en stemme for. Et område som berører oss alle. Vi har alle vært syk. For mange er det moderat og kortvarig sykdom. Andre blir alvorlig syk. Felles er at vi forventer en god helsetjeneste. En helsetjeneste som er der den dagen du, jeg eller noen vi er glad i har behov for det.

I skrivende stund sitter jeg meter fra der terroren inntraff for drøye 3 uker siden. Klare spor etter terroren vises fortsatt langs promenaden i  Nice. Samme kveld som terroren inntraff og i dagene som fulgte ble barn og voksne behandlet ved sykehus. De fikk nødvendig behandling for å overleve. I Norge inntraff terroren i 2011. Den gangen var Norges helsetjeneste med på å redde mange liv. Behandlingen i akutte situasjoner er en del av den norske helsetjenesten. Det er en del av noe større.

Norge er en rekke ganger kåret til å ha en av verdens beste helse- og omsorgstjenester. Det er et område i stadig endring. Nye reformer krever stemmer. Stemmer som kan beskrive muligheter og utfordringer. Uten deltagelse i Agenda Nord-Norges ambassadørprogram ville jeg aldri tatt til ordet for utfordringer kommuner opplever med samhandlingsreformen. Dette gjorde jeg ved å skrive en kronikk i bladet Nordlys. Som et resultat ble jeg invitert til å holde forelesning på UIT Norges arktiske universitet. Uten deltagelse i ambassadørprogrammet ville jeg aldri fått stilt stortingsrepresentantene fra Nord-Norges benken spørsmål vedrørende helse og omsorg i kommunal sektor. Deltagelsen åpner døren for relasjoner med mennesker jeg ikke ville møtt. Mennesker med ulike standpunkt og meninger.

I sitt innlegg i nordnorsk debatt er Silje Lundberg kritisk til Agenda Nord-Norges ambassadørprogram. Hun fremstiller programmet som tannløst. En fremstilling jeg er meget uenig i. Jeg har til en viss grad forståelse for at det utenfra kan virke som at Agenda Nord-Norge har næringsliv som sin sak. Jeg hadde selv den oppfatningen da jeg så utlysningen til  ambassadørprogrammet i fjor. Slik er det ikke. Selv ble jeg valgt ut fordi Agenda Nord-Norge ønsker bredt å representere ulike sider av det samfunnet vi lever i. Enten det er klimapolitikk, petroleum, sjømat, helse og omsorg eller annet. I min oppfatning er det ikke tannløst å snakke om utfordringer med amming og barn som ikke går opp i vekt, som følge tidligere utskrivelse fra føde/barsel. Helsesøstrene rundt om i landet gjør daglig en uvurderlig jobb for disse barna og familiene slik at de skal få en best mulig start på det dyrebare livet. De barna som skal være med å bygge fremtiden. Eller det å være en stemme som kan fortelle om de terminale pasientene som blir sendt ut fra sykehus for å dø i sine hjemkommuner.

Dersom Silje Lundberg eller andre brenner for klima og miljø oppfordrer jeg til å søke på ambassadørprogrammet. Jeg vet at Agenda Nord-Norge først og fremst søker stemmer som skal fremme sin sak, uavhengig av hva det er.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse