Annonse
STATSMINISTEREN: Erna Solberg under årets utgave av Arctic Frontiers. Foto: NTB Scanpix

Bli med på hele Arctic Frontiers, Oddvar Nygård

Kan godt være du vil finne det givende.

Arctic Frontiers har bygget seg opp til å bli anerkjent som verdens mest kompetansebærende konferanse i arktiske spørsmål.

I kommentaren «Arktisisme på tomgang» skriver Nordlys-kommentator Oddvar Nygård at Arctic Frontiers gir petroleumsindustrien for stor plass og er selvrepeterende. Kommentaren er skrevet i det konferansen er kommet halvveis. Sånn sett er den vanskelig å imøtegå. Da er ankepunktet mot petroleumsindustrien enklere.

Arctic Frontiers 2016 skal i år diskutere balansen mellom ressursutnyttelse og bevaring – mellom industri- og miljøinteresser i Arktis. Temaet omfavner særlig politikk, forskning, miljø, næringsliv og urfolksinteresser. Går du dypere finnes emner om alt fra reiseliv til ungdom og lederskap.

Selvsagt er petroleum en del av dette. Industrien finnes fra Alaska via Barentshavet til Russland. Den er en del av våre energispørsmål og vår miljøutfordring. Ikke minst er det storpolitikk. Av Arctic Frontiers over 40 samarbeidspartnere, finnes to fra olje og gass. Resten er alt fra utdanningsinstitusjoner til sjømat og myndigheter. Også vi i Troms fylkeskommune er stolt partner.

Nygård hevder at Arctic Frontiers bidrar til en forenklet og feilaktig fremstilling av Arktis som petroregion, men hvor var Nordlys da levendelagring av torsk ble presentert som fremtidsrettet? Eller da unge i Emerging Leaders presenterte sine fremtidsvisjoner for ministre? Eller da klima- og miljøministeren drøftet oppfølgingen av COP21 i Paris?

Misforstå meg rett; vi må alltid ha et kritisk blikk. Om det er for mye eller for lite av noe, det skal jeg ikke ha noe mening om. Men havet går igjen som det store temaet vi har felles. Fisk, ressurser, is, klima og Paris-avtalen - alt har vært belyst. Arktis er derimot så mye mer, og vi har forskjellige perspektiver. Arktiske spørsmål i Norge er ikke de samme som i Canada eller Finland. Konferansen skal passe 2000 deltakere fra 35 nasjoner.  Det er ikke bare vårt verdensbilde som er det «riktige».

Selv er jeg særlig fornøyd med at Arctic Frontiers i år valgte å flytte deler av arrangementet ut av konferansesalene og inn på arenaer der folk er. Kanskje kan det gjøres i enda større grad neste år. Kanskje kan enda flere aktører ta del i den arktiske uka i Tromsø. Kanskje kan media ha egne debatter for å få bredden de ønsker? NRK er flinke til å ta debatten ut av Marienlyst når det er valg. Hva med en direktesendt arktisk debatt på NRK1 neste år? Jeg er sikker på at teamet bak Arctic Frontiers er åpne for innspill.

Arctic Frontiers har bygget seg opp til å bli anerkjent som verdens mest kompetansebærende konferanse i arktiske spørsmål. I år er rekordmange tilstede. Arktis er ingen stillstand, den sikkerhetspolitiske situasjonen og Paris-avtalen viser det. Derfor er ikke konferansen det heller.

Klimaendringene går raskt og nye områder blir stadig tilgjengelige. Det krever kontinuerlig ny politikk og ny kunnskap. Gårsdagens løsninger gir ikke alle svar på morgendagens utfordringer. I Arktis viser samtlige stormakter økt interesse. Det er et spiskammer og skattekammer, men også sårbart og delvis bosatt. Regionen har en rivende utvikling som krever at politikere, akademia, kompetansemiljøer og industri møtes ofte.

Derfor er det takknemlig at landsdelens største avis setter fokus på konferansen. Dette er en verdensarena skapt i Tromsø. Jeg utfordrer Nordlys til å ta en enda mer aktiv rolle.

Sånn sett skulle jeg ønske at du fikk med deg mer av konferansen, Oddvar. Fordi dette er spennende! Men det er fremdeles ikke for sent.

Konferansen avsluttes fredag.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse