Annonse
Mens aktivister har tatt bilder av syk laks og modellert seg frem til at oppdrett dreper villaksen, har oppdretterne sittet stille i merden. Ikke fordi de nødvendigvis vil, men fordi de ikke har vært i stand til å motbevise påstandene som med jevne mellomrom får førstesideoppslag i norske medier, skriver Trond A. Henriksen i teknologiselskapet Atea. Foto: Fremover

Den blinde fører den blinde

Hensynet til miljø, dyrevelferd og helse er sterke strømninger i dagens samfunn, og det bør ikke komme overraskende på næringen at det fattes politiske vedtak som nettopp baserer seg på dette.

Oppdrettsnæringen i Norge er i harnisk. Hvordan kunne et kommunestyre endre rammebetingelsene så radikalt? Bokstavelig talt over natten?

Oppdrettsnæringens omdømme har lenge vært under press. I det perspektivet var det vel bare et tidsspørsmål før en lovgivende forsamling fattet et vedtak som endret rammebetingelsene totalt. Det har på mange måter ligget i kortene. Nye oppdrettsanlegg skal enten ligge på land, eller være fysisk skilt fra vannet om de blir anlagt i sjøen. Sånn blir det i Tromsø kommune.

Dette var et realt skudd for baugen for Norges nest største eksportnæring. Personlig har jeg liten sans for symbolpolitikk og vedtak fattet mer på følelser, enn på fakta. MDG i Tromsø la ikke frem noen lang faktaliste, for politikk er jo ikke vitenskap. Forslaget kan således synes vedtatt i blinde, men det frikjenner ikke en næring som opererer i et like stort mørke som politikerne.

Parallellen til pelsdyrnæringen er slående. Samtidig som Tromsø kommune fattet et vedtak som snur opp ned på rammevilkårene for havbruksnæringen, sendte landbruksministeren ut et høringsforslag som innebærer nedleggelse av pelsdyrnæringen inne 2025. Hensynet til miljø, dyrevelferd og helse er sterke strømninger i dagens samfunn, og det bør ikke komme overraskende på næringen at det fattes politiske vedtak som nettopp baserer seg på dette.

Næringen som skal bære nasjonen når olja tar slutt har rett og slett sovet i timen. For mens aktivister har tatt bilder av syk laks og modellert seg frem til at oppdrett dreper villaksen, har oppdretterne sittet stille i merden. Ikke fordi de nødvendigvis vil, men fordi de ikke har vært i stand til å motbevise påstandene som med jevne mellomrom får førstesideoppslag i norske medier.

Og her ligger kjernen i dette vedtaket. Data om oppdrett og dens innvirkning på omgivelsene er ufullstendige. Dette skyldes flere ting, blant annet manglende retningslinjer. Men det blir feil å skylde på staten. Næringen har unnlatt å ta initiativ til miljøstandarder og de har manglende data og dermed også utilstrekkelig innsikt i sitt eget miljøavtrykk. Når det mangler dokumentasjon, får
følelser styre debatten.

De mest fremgangsrike selskapene i verden er datadrevne. Å være datadrevet betyr at man har en empirisk tilnærming til de beslutninger man tar, man søker altså observasjoner og fakta fremfor skjønn og synsing. En datadrevet drift er næringens mulighet til å imøtekomme samfunnskrav om en produksjon i pakt med miljø, dyrevelferd og helse. Først da unngår man må argumentere blindt mot vedtak fattet i blinde.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse