Annonse
SLIK GJØR DU DET: Slik ser det ut når du blinker til venstre. Prøv det, det er faktisk ganske enkelt å lære seg. Foto: Bengt Nielsen

Blink, for svingende!

Noen gir blaffen. Men kanskje mange rett og slett er stokk dumme? At de faktisk ikke kan bruke det mest elementære utstyret i bilen; blinklyset?

Denne allergien mot å bruke blinklyset har spredt seg som en virus. I tromsøtrafikken bør du helst være både synsk og tankeleser.

I går så jeg det igjen. To biler som svingte av i et kryss. Uten å blinke. Dette er dagligdags i tromsøtrafikken. I gatekryss, i veikryss. I rundkjøringene. Bare prøv å legge merke til det, neste gang du beveger deg ut i dette kaoset av en bilby:

Følg med når du kommer fra fastlandet, over Tromsøbrua og ned mot krysset på øysiden. Noen av bilene foran deg vil svinge av, enten til høyre eller venstre, uten å gi signal. Følg med når du nærmer deg rundkjøringen i Giæverbukta. Noen av bilene vil svinge ut av rundkjøringen, uten å gi signal. Garantert!

Denne allergien mot å bruke blinklyset har spredt seg som en virus. I tromsøtrafikken bør du helst være både synsk og tankeleser. For å være forberedt på det bilistene foran deg vil finne på i neste kryss.

Jeg fikk sjokk da jeg flyttet fra Finnmark til Tromsø på slutten av 1980-tallet. Fra «vidda» til en heksegryte med texas-tilstander i trafikken. Den første tiden bak rattet i byen handlet om å venne seg til den spesielle tromsøkjøringen; aggressivt, raskt inn mot kryss med bråbrems, slipp ingen fram frivillig hvis du ikke pukka nødt. Det var som om alle byens stormåser hadde inntatt førersetene.

Tromsøbilistene var som Norges italienere. I tillegg gjorde dårlig veioppmerking til at bare byfolk visste hvor du skulle legge deg riktig i gatekryssene. 

I dag er alle disse unotene mer trafikkfarlige enn noensinne. For 15 år siden var det registrert 21 221 personbiler i Tromsø. I fjor var tallet 32 184. En vekst på over 10 000 biler. Antall varebiler og lastebiler har også økt formidabelt. Trafikken er mye mer intens. Trafikkbildet er svært komplisert. Tromsø er ikke en småby lenger.

Akkurat det setter større krav til oss bilister. Vi må ta mer hensyn til hverandre. Kjøre mer defensivt. Respektere vikeplikten. Være høflig og tilgivende, slippe andre trafikanter fram når det er nødvendig.

Ikke minst; bruke blinklyset. Hele poenget med det, er at du skal gi dine medtrafikanter et tydelig signal på hvor du skal kjøre. Dette handler om trafikksikkerhet og om å skape god flyt i trafikken.

Å gi blaffen i å blinke, er ikke bare irriterende og farlig. Det er straffbart. I forskriftene til vegtrafikkloven, paragraf 14 står det: «Ved svinging eller annen vesentlig endring av kjøretøyets plassering i sideretning skal det til veiledning for annen trafikant gis tegn.»

Hvorfor lar vi da være? Noen glemmer seg av og til; og det er menneskelig. Andre gidder rett og slett ikke. En kjenning forklarte sin manglende bruk av blinklys slik; «jeg trenger ikke blinke, jeg vet jo hvor jeg skal». Joda, morsomt, men hallo?

Så må vi også åpne en annen mulighet; at flere faktisk ikke skjønner hvordan de setter på blinklyset. Da kan vi avsløre hemmeligheten her.

Sett deg i førersetet. På venstre side, rett på baksiden av rattet, er det en stor hendel. Den kan trykkes ned og vippes opp: Trykker du hendelen ned, blinker du til venstre. Vipper du den opp, blinker du til høyre. Så enkelt er det!

 

  

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse