Annonse
HVERDAGSHELTER: Akuttberedskapen ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) dekker beredskap i et areal som tilsvarer halve Norge. Her ved anestesilege Ole Magnus Filseth, pilot Tommy Kraknes og redningsmann Hendrik Bollingmo. Foto: Marius Fiskum/NRK

Heltene vi kan stole på

NRKs store serie om akuttberedskapen i nord, er medisin mot kutt i livsnerven for befolkningen i distriktene.

Når NRKs fjernsynsavdeling i Nord-Norge endelig tar turen ut av brøytebilen for å lage virkelighets-TV fra landsdelen, skjer det med bravur. 

Å samle trådene rundt en fortelling om akuttmedisinsk beredskap i et kronglete land som vårt, er rett og slett en meget god ide. Og veien mellom ide og utførelse har vært vellykket. Serien “113”, som hadde premiere 1.nyttårsdag, er preget av fantastisk regi og fotografering.  Det viser igjen at NRK i Tromsø har en stab som holder høy kvalitet. Seerne kommer tett på hendelser med mennesker i sårbare situasjoner. Det kunne verken NRK eller Universitetssykehuset Nord-Norge ha gjort uten å foreta grundige avklaringer om personvern og taushetsplikt.

Vi får presentert underholdning med framdrift og tempo, med en klangbunn som inneholder stort alvor. Her viser nemlig den dyktige programskaperen Helga Bones teft for å få fram noe av det aller mest finstemte maskineriet i velferdsstaten vår.

Det er en grunn til at private aktører i så liten utstrekning driver med beredskap i et land som Norge. Det er dårlig butikk. Det kan aldri bli lønnsomt i et land med enorme avstander og tøffe værforhold. Derfor blir reaksjonene også så sterke når myndighetene svikter i sin forståelse av disse tjenestene. Slik vi så da det i fjor stormet rundt anbudene på luftambulansen.

Og derfor er det også grunn til uro når vi stadig ser nye oppslag om lokale ambulansestasjoner i Nord-Norge som legges ned eller blir forsøkt lagt ned. Vi ser hvordan prehospital utrykningstid ikke holder nasjonale mål, stasjoner nedlegges og stasjonsvakt erstattes med hjemmevakt, med den begrunnelse at tjenesten er “for dyr”. Det er ikke troverdig når man den ene dagen holder høystemte festtaler om “likeverdige helsetilbud”, og neste dag salderer budsjettene med primærhelsetjenesten i distriktene.

Noe av det mest imponerende med 113-serien er hvordan personellet beholder roen i situasjoner hvor de fleste andre ville kjent på avmakt og kanskje også redsel. Det er betryggende å vite at de holder hodet kaldt når hvert minste sekund teller. Mange av oss her nord har allerede hatt bruk for disse menneskene som kommer med hjelp via lufta, til sjøs eller landeveien. Og enda flere vil komme til å trenge dem.

I “113” blir vi kjent med folk som elsker jobben sin. Den består ofte i å redde liv. Noen ganger er det ikke til å unngå at døden kommer dem i forkjøpet. Men de gjør en jobb som vinner alles respekt. Og ofte går under radaren, i en ambulanse, i et helikopter eller i et ambulansefly.

Universitetssykehuset Nord-Norge er den enheten innenfor det norske helsevesenet som dekker det største geografiske området. De har ansvaret for akuttberedskapen mellom Nord-Trøndelag og Nordishavet, inkludert Svalbard, og da snakker vi om halve Norges landareal.

Både ved den akuttmedisinske sentralen i Tromsø og ute i ambulansetjenesten i Nord-Norge, arbeider noen av landsdelenes mest fremragende og dedikerte fagfolk. Det er så riktig og viktig av NRK å endelig løfte disse heltene fram til et nasjonalt publikum. Jeg tror alle forstår at det er avgjørende for vår felles trygghet, at deres unike erfaringer lyttes til når beslutninger skal tas. 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse