Annonse

Jeg blir ikke lykkelig av nakne kropper

Pupper og lår. Pikk og rumpe. I alle størrelser og fasonger. Nei takk, skriver Ketil Steigen.

Jeg tror motivasjonen til mange av deltagerne er et genuint ønske om å kle seg naken foran folk.

Som nybakt 40-åring er jeg den første til å innrømme at kroppen ikke lenger er en skulptur jeg gjerne stiller ut (om den noen gang har vært det). Delvis fordi jeg er altfor slapp med både trening og kosthold og delvis fordi jeg er halvveis til 80 år. Jeg burde selvsagt skjerpe meg.

Heldigvis har vi både TV og kulørt media som står klare til å hjelpe. Dette gjør de ved å stadig bombardere oss alle med korte og lange reportasjer i aviser og på TV, med såkalt «vanlige» folk som kler seg naken og snakker om det i avisen.

Intensjonen bak dette er etter sigende å hjelpe oss alle til å bli fornøyde og glade i eget legeme.

Det virker ikke på meg. Jeg blir ikke spesielt glad eller lykkelig over å se nakne mannskropper som til forveksling ligner min egen og fremheves som naturlig vakre. Vi vet jo alle hva det betyr. Og det er jo heller ikke slik at vi «naturlig vakre» erstatter de unaturlig vakre (?!) i avisene.

Vi «naturlig vakre» brukes nok mer som en unnskyldning for at de kan fortsette å trykke bilder av de unaturlig vakre.

Men spørsmålet tvinger seg fram: Hvor mange ganger kan tabloidene dra den samme visen? Nakne «naturlig vakre» kropper vises til stadighet. Dag etter dag, uke etter uke, nye reportasjer og nye vinklinger. Og hver gang presenteres det som en sensasjon. Se på Gunda (65).

Hun er forsyne meg helt naken. Det vi kan si med sikkerhet er at nakenhet genererer klikk uansett utseende, ellers ville disse sakene aldri blitt laget. Og det er jo litt flott. Men blir det ikke kjedelig etter hvert? Åpenbart ikke.

Nakne «naturlige kropper» skal frem. Uansett. Enten det er «nakenyoga, «nakensjokk», «nakenopprør» eller en nudistleir for eldre. Pupper og lår. Pikk og rumpe. I alle størrelser og fasonger.

TV sist helg fikk vi stifte bekjentskap med lettkledde «naturlige» damer som i protest mot diverse tilbud om skjønnhetsoperasjoner for mødre danset energisk foran kamera og dro seg i både valker og annet. Jeg er helt enig med dem i sak, men høyst usikker på om denne reportasjen var et nyttig hjelpemiddel i så måte.

Nei, jeg blir ikke støtt, men jeg tar meg selv stadig i å bryte ut i latter på de gale stedene og da får jeg dårlig samvittighet etterpå. Dette er unektelig komisk. Det mest komiske av alt er et dette gjøres i protest mot kroppsfokus. Litt som å drikke seg full i protest mot alkohol.

Deltagelse i denne nye nakenbonanzaen fremheves stadig som modig, sterkt, viktig og en kamp imot kroppsfokuseringen. Men dette er jo ikke annet enn et enormt kroppsfokus. Hvor mange ganger skal folk la seg avbilde naken i protest mot kroppshysteriet og samtidig tro at det er modig og originalt?

Jeg tror motivasjonen til mange av deltagerne er et genuint ønske om å kle seg naken foran folk. Ekshibisjonismen kjenner som kjent ingen alder, høyde eller vekt. Og det er jo en helt ærlig sak det. Alt i orden. Men må man få heltestatus på kjøpet?

Den bør forbeholdes folk som virkelig fortjener den. Naken i VG kvalifiserer ikke. Og nyhetsverdien av dette må da snart avta? Det er lov å håpe og drømme.

Bilder av såkalte perfekte kropper øker kroppspresset for unge mennesker i en usikker fase av livet. At det skaper problemer for mange er det ingen tvil om, og for noen ender det i dyp tragedie. Men er det bedre å vise usikker ungdom hvordan de sannsynligvis vil se ut om 20 år?

Jeg tror ikke nakne menn og kvinner 40+ gjør noe fra eller til for denne utsatte gruppen.

Media bør sette inn skytset mot retusjerte modeller i samme aldersgruppe, men det ville jo innebære færre av dem på trykk, og da forsvinner jo klikk-inntektene. Da er det bedre å krydre med naturlige voksne.

Da ser det ut som man gjør etter eller annet (jeg vet ikke hva) og kan fortsette som før med fokuset på ungdom.

Personlig ville et bilde av meg nå gjort meg svært deprimert om jeg hadde sett det som tyveåring. For egen del er jeg fornøyd så lenge min kone vil se meg naken i ny og ne.

Det blir vel slutt på det også etter hvert, men da vil kanskje VG kjøre en liten billedreportasje av «naturlig vakre» Ketil Steigen? Ta kontakt for pris.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse