Annonse
DEPPA OG GRÅ: Hvem ville du hatt med deg på fest, den gule lille humørsprederen eller den grå og triste naboen? Og hvilket bygg bærer byens identitet? Foto: Yngve Olsen

Blir det mer fargeløst nå, roper jeg på taggerne

Vi er heldige som har naturen å hvile øynene på. Uten den hadde Tromsø vært avslørt som grå mus.

Arkitektur er stivnet musikk, heter det. Fortsetter den beige trenden, blir lyden av Tromsø heismusikk.

Lyden fra slipen og lukta av ølproduksjon er historie i Tromsø sentrum. Utbyggerne har tatt over tomrommet etter industrien. De skal hjelpe oss å bli moderne og urbane, i åpne kontorlandskap og leiligheter der hver eneste kvadratmeter er utnyttet. Det må til om det skal lønne seg. Når det er begrenset med plass og tomteprisen er høy, må vi klare å sove, leve, spise og jobbe tett i tett. Da er det ikke mye plass til overs for særegenhet og sjarm.

Ei heller farger. Fargedesigner og fargeplanlegger Dagny Thurman-Moe advarte oss i en reportasje i Nordlys tidligere i sommer. Hun mener Tromsø er i ferd med å miste seg selv og at det bedrives stedsavvikling istedenfor stedsutvikling. Det som er særegent med Tromsø, det forsvinner, hevder hun. For utbyggerne tar med seg en svært begrenset fargepalett når de fornyer sentrum. De bryr seg ikke om historien og byens identitet. I fargeskalaen hvitt, grått, sort og den helt nye trenden brunt, endres den fargerike ishavsbyen til å bli mer og mer anonym. De fargerike fasadene som ga oss energi gjennom mørketida, blir byttet ut med anonyme fasader som skal gjøre alle til lags. 

Tromsø blir en by som tar hensyn til utbyggerne foran innbyggerne.

Resultatet blir kjønnsløst og gørr kjedelig. Det er ikke bare Tromsø som er rammet. Ifølge fargeeksperten er hele Europa i ferd med å miste fargene, estetikken og de sanselige verdiene. De brune platekledningene har kommet over hele landet, som den neste «trendfargen». Etter en lang periode med platekledninger i hvitt, grått og sort, er den nye trenden å «myke» opp med brunt. Men det er jo ingen ting som refererer til Tromsø i disse fasadene. Tvert imot er de med på å avvikle stedsidentiteten til Tromsø

Det ligger forskning bak utsagnene fra fargedesigneren. For farger påvirker oss. Og mangel på farger påvirker også. Det blir ikke fest av beige. Særlig gråskalaen er knyttet til depresjon. Steder med lite lys, roper etter farger. For mennesker trenger dem. Det er en biologisk forklaring på det. Farger er lysbølger. Det er energi på ulike frekvenser. Miljøpsykologer og nevrologer gjør stadig funn som peker i den retningen. 

Thurman-Moe ber både politikere, administrasjon og media våkne. Hun sier vi må slutte å la oss lure av utbyggernes skisser som viser et glassaktig gjennomsiktig bygg med lekende barn og trær rundt. «Utbyggere bruker disse skissene for å selge inn prosjektene sine. Men det er en kjent sak i bransjen at dette stort sett er fantasiskisser. De kommuniserer ikke dette særlig tydelig, men skissene viser egentlig bare volum og et best case-scenario», sier hun. 

Ofte ender det opp i arkitektoniske knyttneveslag. 

Kanskje det er på tide med en debatt om farger og fasader i Tromsø? Thurman-Moe oppfordrer oss til å begynne å stille krav til fasadevalg. For bryr vi oss nok om estetikk og sanselige verdier når planstyresmaktene behandler byggesaker? Eller er det hovedsakelig tekniske normer som får oppmerksomhet? Er det noen som stiller spørsmål om fargen på fasaden når utbyggere presenterer sine skisser og planer?

Nylig så jeg på byen min fra sjøen. Da slo det meg at sentrum ikke akkurat stråler i farger. (Jo visst ser man kunstneren Chris Reddys fargefest ved sørsjeteen.) Byen min ligger der som en gedigen doven grå mus med glansede, men fargeløse fasader på høye boligblokker i front.

Arkitektur er stivnet musikk, heter det. Fortsetter den beige trenden, blir lyden av Tromsø heismusikk. 

 

 

 

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse