Annonse
SLITER: De siste ni månedene i Tromsø-politikken har kastet rundt på det meste. Begge de to store partiene sliter og alt kan skje.

Blir det politisk jordskjelv?

Mens Ap-skuta ligger med slagside og tar inn vann fortere enn de klarer å øse, makter ikke Høyre å kapitalisere det aller minste på konkurrentens elendige form.

Velgerne i Tromsø synes i stor grad å ha mistet mye av tilliten til begge de to store partiene i Tromsø.

Kommunevalget i Tromsø ligger an til å skrive historie. Ikke bare Tromsø-, men Norges-historie. VGs valgturné har sneiet innom Tromsø, og har publisert en meningsmåling tatt opp sist fredag i ishavsbyen.

Det er en nesten sjokkerende måling, som attpåtil har noen uhyre interessante implikasjoner. Det mest oppsiktsvekkende er at Rødt fortsetter å legge på seg to-tre prosentpoeng for hver uke som går.

I Nordlys' måling for en uke siden ble fløypartiet målt til 12,4 prosentpoeng. Nå har Jens Ingvald Olsen & co. lagt på seg ytterligere prosenter og havner på 15 prosent. Med det er de Tromsøs tredje største parti, etter å ha fosset forbi Frp. 

Det andre oppsiktsvekkende resultatet står Ap for. De har en oppslutning på 25,5 prosent, hvilket vil si at de på en uke har tapt 7,7 prosentpoeng hvis vi sammenligner med forrige Tromsø-måling.

Det er et voldsomt fall, som det imidlertid finnes en troverdig forklaring på. Det kan være velgernes reaksjon på deres famøse forslag om boligbygging i Tromsø-marka, som de to dager senere snudde 180 grader på og måtte beklage på en alt annet enn elegant gjennomført pressekonferanse.

 
Aps fall er dypt. I flere målinger i vinter hadde partiet en oppslutning på over 40 prosent av velgerne. At de nok kom til å gå noe tilbake frem mot valget var ventet, men at hele forspranget er spist så ettertrykkelig opp som dette, to uker før valgdagen, er et scenario som ingen hadde forventet.

Partiet er nå nede på det elendige valgresultatet i 2011. Aps avskalling kan ha bidratt til at skuffede Ap-velgere har bidratt noe til Rødts sterke vekst.

Også SV gjør det skarpt i VGs måling med en oppslutning på 9,4 prosent. Til sammen karrer Ap, SV og Rødt til seg et knappest mulig flertall i kommunestyret på 22 mandater.

Mens Ap-skuta ligger med slagside og tar inn vann fortere enn de klarer å øse, makter ikke Høyre å kapitalisere det aller minste på konkurrentens elendige form. VG-målingen bekrefter at partiet har mistet halve sin velgermasse.

Velgerne i Tromsø synes i stor grad å ha mistet mye av tilliten til begge de to store partiene i Tromsø. Det er den klare trenden, men mye kan ennå skje. 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse