Annonse
VÅLNES-SAKEN: Per Vålnes er sannsynligvis død, men det er ikke saken. TIl tross for at den nå er henlagt, kan den når som helst tas opp igjen. Mange faktorer taler for at gjerningspersonen(e) til slutt blir tatt.

Blir tatt til slutt

Noen vet. Og til slutt snakker de fleste.

Vålnes-saken kan gjenopptas når som helst. Liket kan bli funnet, det kan komme et avgjørende tips, en tilståelse eller noen kan snakke litt for høyt på en fest.

Per Vålnes forsvant sporløst etter sin egen 50-årsdag 26. november 2011. Sannsynligvis er han drept, og ganske tidlig siktet politiet Vålnes´eks-samboer og to menn for drapet. Indisierekka virket overbevisende:

Ifølge fengslingskjennelsene har Per Vålnes' eks-samboer innrømmet å ha bedt om hjelp til å drepe Per Vålnes ved flere anledninger, blant annet i 2010. De tre siktede var alle til stede under 50-årsdagen, og ifølge et vitne var det dårlig stemning underveis.

Flere vitner skal knytte begge de to mannlige siktede til å ha snakket om å ha drept og begravd Vålnes.

I tillegg har retten støttet seg på et vitne som den nye forloveden har møtt i fengsel, som har forklart at mannen har uttalt «ja, vi drepte og fjernet ham». Politiet har også lagt vekt på det forholdet mellom Vålnes eks-samboer og hennes nye ektemann, som også var medsiktet i saken.

Etterforskningen skal ha avdekket at de kjøpte inn forlovelsesringer i perioden etter at Vålnes forsvant. «Kjøp av forlovelsesringer, og det at siktede nesten umiddelbart flyttet inn hos Vålnes eks-samboer, viser også at de hadde positiv kjennskap om at Vålnes ikke kom tilbake», heter det i en kjennelse fra Nord-Troms tingrett.

Men dette holdt ikke for Riksadvokaten, som også har rettssikkerheten å tenke på. Uten tekniske bevis, uten åsted, uten tilståelser og uten et lik ble Vålnes-saken derfor henlagt, forståelig nok. Og når viktige opplysninger politiet hadde fått ute i felten, altså vitneutsagn eller tips, viste seg å være usanne, endret alt seg.

Ett av dem gikk på at Vålnes skulle vært begravd under Vollan gjestestue, noe som altså viste seg ikke å stemme. Dermed lå veien åpen for å så tvil om andre vitneutsagn, og saken ville trolig ikke holdt i retten. Det ble for tynt.

I dag vet vi altså ikke hvem som tok Vålnes av dage. Det gir imidlertid ikke gjerningspersonen(e) grunn til å sove godt om natta. Hvem som enn har drept Per Vålnes vet at saken kan tas opp igjen når som helst, og at tiden ikke jobber for dem — i motsetning til hvordan det var tidligere.

Først og fremst fordi DNA-teknologien er i en så rivende utvikling. Stadig flere drapssaker får en løsning i dag, også eldre og henlagte saker, fordi denne teknologien er blitt et så sikkert verktøy for etterforskerne. Så sent som i sommer ble en 30-åring som tidligere var dømt og etterpå frikjent for drapet på Kristin Juel Johannessen i 1999 pågrepet og siktet igjen, nettopp som følge av ny DNA-teknologi.

I fjor ble også foreldelsesfristen i drapssaker fjernet. I dag må en drapsmann eller -kvinne leve med frykten for å bli tatt resten av livet. Og nytt av året er det at myndighetene også har opprettet en såkalt «cold case»-gruppe på ni personer. Spesialgruppen skal ligge under Kripos og kun jobbe med alvorlige, uoppklarte kriminalsaker - eller med saker som er henlagt.

Bare statistikken for drapssaker de siste årene kan ta fra en gjerningsperson nattesøvnen. Tall fra Kripos viser at oppklaringsprosenten for drap i Norge de siste ti årene er på 96 prosent. Og sist nyttårsaften kunne NTB melde at «av 28 drap så langt i 2014 er det ved årets slutt ingen saker hvor politiet famler i blinde eller ikke har siktet en eller flere de mener er mulige gjerningsmenn».

Vålnes-saken kan gjenopptas når som helst. Liket kan bli funnet, det kan komme et avgjørende tips, en tilståelse eller noen kan snakke litt for høyt på en fest. Noen vet jo. Og til slutt snakker de fleste.

Per Vålnes er antakelig død. Det er ikke saken.

 

LES OGSÅ: - Vi hadde håp om at saken skulle bli oppklart

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse