Annonse
Mange supportere har sterkere emosjonelle bånd til klubben, enn hva enkelte spillere har. Slik har fotballen blitt. Pengene styrer, og såkalte klubbspillere er sjeldne fugler, skriver Roger Solheim. Foto: Scanpix.

Blø for drakta!

Ja, i hele Troms og store deler av Finnmark og Nordland har prestasjonene på Alfheim betydning, skriver Roger Solheim.

Men hva må til for å fylle stadion? Det finnes ingen enkle svar, men en ting er sikkert, man må ta publikum på alvor, og si ting som de er.

Det grønne kunstgresset på Alfheim er måkt frem, og luften fylles igjen med forventninger. Endelig er Tippeligaen i gang.

Steinar Nilsens drømmeforside i VG er ”Alfheim utsolgt igjen”. Det er forståelig. De som sitter på tribunene og de som kjemper ute på banen, er en del av samme skjebnefellesskap. Et fullsatt Alfheim som støtter hjemmelaget kan utgjøre en forskjell, og bety poeng.

Alle som har vært på kamp vet dessuten at et fullsatt stadion gir en bedre publikumsopplevelse. Det blir en happening i seg selv.

Tilsvarende er det viktig for Tromsø å ha et lag i Tippeligaen. Ja, i hele Troms og store deler av Finnmark og Nordland har prestasjonene på Alfheim betydning. Det handler om næringsvirksomhet, arbeidsplasser og skatteinntekter. I tillegg kommer verdier som ikke kan måles i penger, som stolthet, identitet og tilhørighet.

Denne gjensidige avhengigheten er et godt utgangspunkt for et stabilt forhold mellom lag og publikum.

Men hva må til for å fylle stadion? Det finnes ingen enkle svar, men en ting er sikkert, man må ta publikum på alvor, og si ting som de er. Og man må holde det man lover.

TIL er nyopprykket, og alle vet at lag som har tilbrakt tid i Skyggenes dal (nå med det nye navnet OBOS-ligaen) vil slite med å hevde seg på øverste nivå første sesong etter opprykk. Tapet mot Sarpsborg i første kamp var surt, men ingen bombe.

TIL må derfor bruke denne sesongen til å bygge lojalitet til publikum på nye premisser. I år handler det ikke om å invitere til festfotball, medaljekamp eller spill i Europa. Det handler om å kjempe. Spillerne er ikke stjerner, de er landsdelens gladiatorer.

Mange supportere har sterkere emosjonelle bånd til klubben, enn hva enkelte spillere har. Slik har fotballen blitt. Pengene styrer, og såkalte klubbspillere er sjeldne fugler. Supporterne aksepterer at spillere kommer og går, men når de aksler klubbtrøya må det aldri være tvil om verken lojalitet eller innsats.

Det sies at 50 prosent av det som skjer i en fotballkamp er tilfeldig. Jevne kamper kan avgjøres på slump. Det er det vanskelig å gjøre noe med.

Men en ting kan et lag levere i hver kamp. Innsats. Man kan blø for drakta, for publikum, for byen, for landsdelen.

Budskapet fra spillere, ledere og trenere i TIL må derfor være det samme: Ja, realiteten er at vi kommer til å slite for å beholde plassen i år, men vi skal kjempe knallhardt for hvert poeng.

Det bør være TILs viktigste lovnad til publikum denne sesongen.

Ja, i tillegg til å slå Bodø/Glimt på Alfheim i nest siste serierunde, selvsagt.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse