Annonse
NY BASE: Den sjuende redningshelikopterbasen i landet skal legges til Troms. Det er løftet fra statsminister Erna Solberg og samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde som i går holdt pressekonferanse i Tromsø, og foretok et lite besøk i et Sea King helikopter på Tromsø lufthavn. Foto: Torgrim Rath Olsen

Bodø, Banak og Bardufoss?

Eller blir det Tromsø som blir redningsbase nummer tre i Nord-Norge?

Redningsarbeidet i vinter, da fire skiturister omkom i et skred i Balsfjord, viste hvor sårbar beredskapen i Troms er.

Det kan bli et redningsbasesystem i Nord-Norge med tre B’er: Banak, Bodø og Bardufoss. Men sistnevnte kan bli byttet ut med Tromsø.

Det eneste vi med sikkerhet vet, er at den nye basen for redningshelikopter i Nord-Norge, skal ligge i Troms. Det var statsminister Erna Solberg og minister for samfunnssikkerhet, beredskap og polarområdene, Ingvil Smines Tybring-Gjedde (Frp) helt klare på, da de mandag presenterte den sjuende redningshelikopterbasen i Norge. Utspillet i valgkampens siste fase kommer etter mange krav om bedre beredskap i “tomrommet” i Troms.

Erkjennelsen av at Nord-Norge er en region med enorme avstander, og at det rent beredskapsmessig er et tomrom mellom Bodø og Banak, har ført til at en ny base skal opprettes i Troms. Det er mange som hilser den velkommen, og som også har vært pådrivere for dette, blant dem fylkesmann Elisabeth Aspaker og politimester Ole B. Sæverud.

I løpet av de siste årene har vi vært vitne til stor økning i aktiviteten i landsdelen, ikke minst innen reiselivet. Vinterturismen er en viktig næringsvei for stadig flere, men vi har erfart at den dessverre også har sin pris. Vi byr gjerne på vakker og spektakulær natur, men fjell- og skiturisme i svært krevende terreng har ført til flere ulykker med dødelig utgang. Redningsarbeidet i vinter, da fire skiturister omkom i et skred i Balsfjord, viste hvor sårbar beredskapen i Troms er.

Det tok fire timer fra alarmen gikk, til redningshelikopteret fra Banak var på plass. Årsaken var at det, på grunn av snøvær og dårlig sikt, måtte fly sørover langs kysten. I flere år har Forsvaret bistått i redningsarbeid med sine Bell helikoptre, men nå er de fleste av disse som kjent i ferd med å bli flyttet sørover.

Stor aktivitet til havs gir også grunn til å bedre beredskapen. Rask hjelp til fiskefartøy i nød, kan være forskjellen på liv eller død. Fisketurismen har også sine utfordringer. Og hva ville skjedd dersom et passasjerskip kom i havsnød utenfor kysten her, slik det skjedde på Hustadvika i vinter?

Undertegnede har tidligere kritisert statsminister Erna Solberg for å ha gitt opp Nord-Norge. Men nå leverer hun på beredskap. Opposisjonen kan hevde at dette er for smått og for lite konkret, men basen skal etableres, og det skal utlyses en anbudskonkurranse ganske snart. Det skjer noe. Det er det viktigste.

Lokalpolitikerne fra de fire regjeringspartiene var fornøyde der de utgjorde velkomstkomitéen da statsministeren og samfunnssikkerhetsministeren landet på flyplassen i Tromsø.

Men det er altså ikke sikkert at det er her den nye redningshelikopterbasen blir etablert. De faglige vurderingene veier tungt når det gjelder lokalisering. Her spiller politiet og helsevesenet en viktig rolle.

Bardufoss er et godt alternativ, og har fordeler med allerede eksisterende hangarer og andre fasiliteter. Det kan også bli et «plaster på såret» etter den svært omstridte flyttingen av Forsvarets Bell helikoptre til Rygge. I Tromsø må en helt ny base bygges på Langnes, på et område hvor areal er mangelvare.

Lokaliseringsdebatter er imidlertid en spesialitet, også for oss nordpå, så diskusjonene og tautrekkingen er ganske sikkert i gang allerede.

At det blir en av de to stedene, er gitt. Jeg holder en knapp på Bardufoss..

 

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse