Annonse

Bodø/Glimt viser vei

Spørsmålet er om Bodø/Glimt sin vellykkede modell får alarmen til å gå på Alfheim.

Bodø/Glimt selger spillere og tjener store penger, som de igjen kan investere i framtid og utvikling. Salgene av stjernene Amor Layouni og Håkon Evjen bringer nå inn hele 40 millioner kroner i klubbkassa i Bodø.

Det fører selvfølgelig til at de som er glade i Glimt, sitter igjen med blandede følelser.  Laget svekkes, men klubbens fundament er vesentlig styrket. Slik er nå engang fotballens økosystem for klubber som ikke kan drive på penger fra rike velgjørere.

Bodø/Glimt virker å ha en klar og gjennomtenkt strategi i alle ledd, med satsing på unge talenter fra eget akademi.  Det er imponerende hvordan Glimt høster fruktene av et arbeid som startet for flere år tilbake. Her er det lite som er overlatt til tilfeldighetene. Mye tyder på at klubbens rekruttlag allerede inneholder flere kommende eliteseriespillere.

I Tromsø virker det for tiden å være stikk motsatt. Tromsø virker å være trenerstyrt. Det vil si at klubben ser ut til å driftes etter trenerens strategi, ikke etter klubbens overordnede strategi.  Hva tenker klubbstyret? Hvor står TIL i dag forhold til egen strategiplan? Har fokuset på å berge plassen overskygget alt annet?

På papiret heter det at TIL skal være en utviklingsklubb, men etter flere spesielle saker er det grunn til å stille spørsmål ved hvor attraktiv klubben er for unge talenter i landsdelen. Realiteten er det vi ser ute på banen, der innleide spillere foretrekkes foran produkter fra egne rekker. Spørsmålet er hvilke signaler dette sender i markedet.

I fotball er det ofte slik at hjertet tar over for hodet. Jakten på raske sportslige resultater trumfer nesten alltid langsiktige disposisjoner som gir et godt økonomisk fundament, og som dermed skaper grunnlaget for langsiktige sportslige resultater.

Bodø/Glimt viser at man kan lykkes med å gå i en annen retning. Det er Bodø/Glimt som viser vei i nordnorsk fotball, både sportslig og økonomisk.  I Tromsø bør man huske at selvbildet er en ensom ting. Derfor bør TIL snarest ta lærdom av bodøværingenes oppskrift.

Hvis ikke TIL endrer kurs, risikerer klubben å bli distansert, i det som kan bli et langvarig tronskifte i nordnorsk fotball. 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse