Annonse
DYRT: Fra Bjerkaker Sjøpark, et av de mange nye boligprosjektene i Tromsø de siste årene, men inngangsbilletten er altfor høy for de yngste. Foto: Inger Præsteng Thuen

Boligdrømmen knuses

En reportasje her i Nordlys mandag denne uka viser en dramatisk utvikling i byens boligmarked.  En førstegangskjøper i Tromsø hadde for ti år siden råd til vel 23 prosent av alle boligene som ble solgt. I 2020 har førstegangskjøperen kun råd til 6,7 prosent av boligene.

– Situasjonen er alarmerende. Nyutdannede har ikke råd til å komme inn på boligmarkedet og flytter fra byen. Det samme gjelder utenlands arbeidskraft som har vært viktig for innbyggerveksten i Tromsø. Dette er en kritisk situasjon for Tromsø som by, sier Kurt Figenschau, administrerende direktør i boligbyggelaget Bonord.

Dette er kanskje den viktigste saken Tromsøs politikere, som for tiden bruker absolutt all politisk energie på ei myr på Kvaløya.

Nord-Norges største by har blitt byen som hovedstad blitt byen som tar livet av de unges boligdrøm. Det har oppstått et dypt klasseskille; nå er det nesten bare de som har foreldre med velfylte kommebøker, som har råd til en inngangsbillett. Har du rike foreldre, eller foreldre som kan stille eget hus i pant, kommer du deg relativt greit inn i boligmarkedet.

For Tromsø blinker det rødt. Uten tilflytting fra unge mennesker dør til slutt også byen. Det skjer når stadig flere unge mennesker tvinges ut i et leiemarked der prisene stadig øker. Et marked der alt man betaler i leie går «rett ut av vinduet», i stedet for å bygge opp en kapitalbase som kan ende opp i et leilighetskjøp.

I tillegg opplever de få som - tross høye leieutgifter - faktisk klarer å legge til side noe penger hver måned, at for hver krone de sparer blir drømmen om egen bolig bare fjernere og fjernere. For nesten uansett hvor mye de sparer, klarer de aldri å holde følge med prisstigningen i boligmarkedet.

Vi er i ferd med å akseptere en samfunnsmessig urettferdighet vi trodde vi var ferdige med. I stor grad fordi 80 prosent av oss eier egen bolig, og ikke er spesielt opptatt av de som ikke gjør det.

Problemet i dagens Tromsø er ikke at vi mangler boliger. Det bygges nemlig som aldri før i byen. De siste fem årene er det kommet tusensvis av nye leiligheter i bydelene, og flere er på vei.

Men boligene er i en prisklasse som utelukker mange. Slik fungerer et marked som overlates helt til seg selv, uten en sosial profil og politiske reguleringer verken lokalt eller nasjonalt.

Dette er et offentlig ansvar, gjerne i samarbeid med utbyggerne. Et uregulert marked der utbyggerne har total kontroll vil alltid bevege seg i retning monopoler, en opphopning av makt og penger på et fåtall hender.

Tromsø trenger gode og billige boliger for flere. Dette er en vinnersak for de politikerne som har forsømt seg, men ønsker å være på lag med framtida.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse