Annonse
Vi har ikke «strammet tommeskruene» ovenfor verken distriktene eller boliglånskundene våre. Våre regnskapstall ligger åpent. De som ønsker det kan gjerne se oss i kortene, og vil forstå at det ikke er boliglån som bidrar til det gode resultatet for 2019, skriver konserndirektør Lasse Hagerupsen. (Foto: Sparebank 1 Nord-Norge / ND)

Boliglån over evne - en medisin mot urbanisering?

25. februar påstår ordfører i Ibestad, Dag Sigurd Brustind at SpareBank 1 Nord-Norge «bidrar til fraflytting og stagnasjon i distriktene». Vi forstår at han etterlyser det han kaller «en medisin» mot urbanisering. Dessverre er dette en global trend, uten noen enkel medisin.

Vårt viktigste samfunnsansvar er nettopp å drive bank på en god måte. Dette innebærer også at vi må forholde oss til boliglånsforskriften. Den sier at man kan låne inntil 85 prosent av markedsverdien en bolig har. Normalt er ikke dette en begrensende faktor, men når det gjelder å bygge nye hus utenfor byene er det dessverre slik at markedsverdien ofte er betydelig lavere enn byggekostnaden. Ergo vil kravene til egenkapital være høyere i bygd enn i by.

Disse reglene er de samme for SpareBank 1 Nord-Norge som for alle andre banker, og har lite med risikovilje å gjøre. SpareBank 1 Nord-Norge er en av svært få banker som faktisk tilbyr boliglån i hele landsdelen. Utfordringen Brustind løfter frem må finne sin løsning andre steder enn i det private bankvesen. Tidligere var Husbanken et statlig verktøy for å sikre bolig til flest mulig, uavhengig av hvor. Det er fortsatt en ønsket politikk i Norge av man skal kunne eie egen bolig, men verktøyene virker ikke å eksistere.

Et best mulig tilbud til kundene er det som driver oss. At vi tar markedsandeler på boliglån (også i distriktene) forteller oss at vi er konkurransedyktige. Innenfor boliglån er kampen mellom bankene nå så stor at våre marginer presses. Vi har altså ikke «strammet tommeskruene» ovenfor verken distriktene eller boliglånskundene våre. Våre regnskapstall ligger åpent. De som ønsker det kan gjerne se oss i kortene, og vil forstå at det ikke er boliglån som bidrar til det gode resultatet for 2019.

De globale trendene treffer oss alle, også Nord-Norge. At byene vokser på bekostning av distriktene er en av dem. Digitalisering er en annen, og innenfor finans skjer utviklingen rask. Dette er trender vi må forholde oss til og agere på. Det både skal og vil vi gjøre som en samfunnsengasjert bank. Vi har lært mye av vår nesten 200 år lange historie, men vet samtidig at alle svarene finner vi ikke der.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse