Annonse
Grottebadet i Harstad kunne fått en farlig konkurrent, men Troms ser heldigvis ikke ut til å tenkt lengre enn et badeland for byens egen befolkning, skriver Inge Bjørn Hansen.

Bommer med badeland

Badelandet sett fra Harstad: Det er godt at Tromsø ikke har peiling på hva de gjør!

På et eller annet tidspunkt må også Tromsø innse at tilgjengelighet er alfa og omega hvis man skal ha suksess ut over egne innbyggeres besøk i et badeanlegg

Et badeland av dimensjoner i Tromsø kunne i verste fall gått ut over besøket til Grottebadet i Harstad. Nå kan det se ut som om Tromsøbadet og dets planleggere bygger et anlegg som blir mest for de som bor i den byen, og mest til forargelse for dem som ønsker å besøke byen og samtidig glede sine barn med et bassengbesøk.

I Harstad er det slik at hoteller og næringsliv er dypt engasjert i Grottebadet. Grottebadet ligger midt i byen i gangavstand fra både hoteller, butikker og restauranter. Hotellene har laget egne tilbudspakker til dem som skal besøke Grottebadet. Det har også hurtigbåtene gjort. Lørdag kan du komme til byen fra eks. Finnsnes med båt, bade, handle og spise, for så å ta hurtigbåten tilbake. Alt til Grottebad-tilbud.

I Tromsø har de gjort med nybassenget som med E8 inn til byen. Diskutert i det vide og det breie, og med det endt opp med et forslag som stort sett bare prestisjehungrige politikere vil ha. Noe som da også går igjen i den til dels harde diskusjonen som går i Tromsøbyen akkurat nå.

På et eller annet tidspunkt må også Tromsø innse at tilgjengelighet er alfa og omega hvis man skal ha suksess ut over egne innbyggeres besøk i et slikt badeanlegg. Det er ikke slik at alle som kommer til Harstad for å gå i Grottebadet har kun dette som ærend. Badet i Harstad gjør at hele familien får et tilbud under bybesøket. Senest for noen dager siden så vi på TV er fisker fra Vesterålen som sa at han skulle ta med barna til Harstad slik at de fikk besøke Grottebadet, og han fikk brukt opp litt av den lotten han hadde tjent inn under torskefisket.

Harstad har altså vært smart når de planla plasseringen av et badeland. I en landsdel der bading i sjø og vann hører til sjeldenhetene visste man at det ville komme mange besøkende hele året. Under dårlige somre og påskeferier ryr det fullt i badelandet. Noe hotellene og butikkene i sentrum merker godt. Seire ved å dele kaller Harstad Profileringspool dette.

I Tromsø er planen å legge det nye badelandet på Templarheimen. Noe som vil si at det slettes ikke er noen gangavstand fra hoteller, butikker og restauranter for de besøkende. Er man tilreisende til byen så er det taxi eller buss som gjelder for å komme seg til og fra. Kommer man med bil skal man slåss om dyre parkeringsplasser ved badet.

Vi kan vel ikke annet enn å tiljuble Tromsøs plan. Vel nok kan det dabbe av i Harstad med Tromsøfolk i Grottebadet. Men det blir vare peanøtter i forhold til det som vil skje i Grottebadet etter at Jula og XXL har gjort sitt inntog i Sjøkanten senter om ikke så alt for lenge. Om halvannet år ligger også et av landsdelens største kjøpesenter i Kanebogen.

Byplanlegging er alvorlige saker. Aktører i næringslivet er avhengig av å spille på lag med hverandre. Politikerne i Harstad må gjerne se til Tromsø. Se og lær av andres feil. Tromsø er og blir en liten hovedstad i nord. Gjennom tidene har den byens politikere og næringsliv forsøkt å kapre suksesser fra andre byer og tettsteder i fylket. Denne gangen klarer de det ikke. Takket være beslutningsvegring og lett påvirkelige politikere som lar seg lokke av sterke aktører, men glemmer det mest sentrale; nemlig brukerne.

Vel blåst Tromsø!

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse