Annonse

Bompenger – en avsporing

Debatten om byene skal ha bompenger eller ikke går høyt om dagen. Det ene partiet etter det andre hiver seg på og lover å fjerne og/eller redusere dem bare de vinner valget.

Sannheten er at bompengedebatten kun lever i beste velgående fordi politikerne våre er redde for å miste makten sin og slippe å ta stilling til «vanskelige» temaer.

Hvordan de da skal finansiere gigantomanien til byene, snakker politikerne lite og uvillig om. Bare overgår hverandre med falske løfter som de i kjent stil bryter etter valget. Med standardunnskyldningen; Vi har/fikk ikke flertall.

Bompengedebatten er etter min mening en avsporing fra det som virkelig betyr noe i valget. Nemlig den økende fattigdommen, frafallet i skolene, den økende mobbingen, det økende utenforskapet i samfunnet, miljø, psykiske helse, eldreomsorg, synkende frivillighet/dugnadsånd, ensomhet, klassedeling, barnefattigdom, galopperende vekst og forbruk osv. Kort sagt de tingene som i stor grad bestemmer hvordan vi har det med oss selv og hverandre i vår kommune og vårt fylke.

At bompenger har mye å si for de med dårlig økonomi i byene, skjønner vel de fleste. I alle fall de fleste som ikke har god lønn, ikke har firmabil, ikke har gratis passering av bomringene, ikke har unger som må kjøres hit og dit, ikke har galopperende boutgifter osv. Kort sagt alle de som av økonomiske grunner har problemer med å få familiebudsjettet og tidsklemma til å gå opp. Og som ikke har råd til Tesla og tilsvarende «herligheter».

Det verste er at media bevisst eller ubevisst hiver seg på og kommenterer og analyserer hver eneste meningsmåling og hver eneste prosent partiene går opp eller ned på disse målingene. Og alt forklares i lys av bompengestriden. Alt mens Statens Pensjonsfond Utland, eller det som kalles «Oljefondet», vokser med milliarder dag for dag. Et fond politikerne nekter å ta nok av for å gi innbyggerne i dette landet sært tiltrengt infrastruktur, større trygghet for liv og helse, bedre skoler for våre barn, en verdig eldreomsorg, gratis skolemåltid osv. Samt finansiere det «grønne skiftet» som politikerne snakker om er så nødvendig for å redde kloden vår.

Sannheten er at bompengedebatten kun lever i beste velgående fordi politikerne våre er redde for å miste makten sin og slippe å ta stilling til «vanskelige» temaer som nevnt ovenfor. Temaer som betyr noe for hvordan vi har det med oss selv og hverandre. Så kan de overby hverandre med løsninger frem til valget er over og puste lettet ut de neste to eller fire år. For da har de jo fått den makten de ønsket seg. Og media fått økt opplag og økte seertall. En vinn-vinn situasjon for dem begge. Mens de som opplever utenforskapet, dårligere helse, sviktende omsorg, økt forurensing, mobbing, ensomhet, tapt skolegang osv. som vanlig blir taperne.

Mitt råd til dere i media og dere sentrale politikere er følgende: Begynn å snakke om, og ta opp de virkelig viktige sakene. Kanskje dere da vil bli tatt seriøst. Og få flere stemmer, få økt opplag og økte seertall.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse