Annonse
En barnefamilie i Tromsø kan komme opp i en årlig bompengeutgift på hele 25.000 kroner, slik at de må ha en økt inntekt på 40 000 kroner i året. Mange vil trolig hoppe av i svingen og nye vurdere om de skal få barn, tror pensjonist Kjell Sundfær. Illustrasjon: Colourbox / Nordnorsk debatt

Et effektivt prevensjonsmiddel?

Hvorfor er politikerne så redde for å ha en demokratisk folkeavstemning om bompenger?

Ja, slik som overskriften sier, så må unge par som tenker på å etablere familie og bosette seg i Tromsø vurdere nøye om de skal få barn, dersom det famøse bompenge-vedtaket blir stående. Blir graviditeten fullbyrdet, er da alternativet å flytte til sør-byen i bompenge-sone 1?

Flytter du hit blir derimot inngangsbilletten for bolig skrudd i været på grunn av bompengesatsene. En barnefamilie kan komme opp i en årlig bompengeutgift på hele 25.000 kroner, slik at de må ha en økt inntekt på 40 000 kroner i året.

De rike og vi pensjonister kan saktens greie seg, siden de rike får veiene for seg selv som Hegnar sier – og pensjonistene blir sittende hjemme.

Nå lakker det mot kommunestyremøte i Tromsø kommune, der politikere fra alle partiene skal avgjøre vår velferds-fremtid i Tromsø. Og her er nesten hele partiskalaen fra Høyre (minus 1 vettug person) til Rødt positive til å pålegge befolkningen en ny skatt for å flytte på seg. Det er altså alle mot Norges tredje største parti, FRP. Frp har stilt seg helt klart imot bompenger i Tromsø.

Tenker også på alle foreninger av ymse slag som får lagt en klam hånd over sine aktiviteter: Musikkorpsene, idrettslagene, kulturskolene, ungdomsklubber og flere musikkband. Moralen blir at skal man gå på Musikkonservatoriet bør man bo i sone 1?! Hva skal vi gjøre med politikere som ikke skjønner at dette blir en forsøpling av levevilkårene for befolkningen? Til og med Senterpartiet ved Sandra Borch, som skulle skjerme befolkningen i utkantstrøkene for store bilutgifter, har stemt for bompenger. Hvor er politikerne våre i visdommens sfære?

Hvorfor er politikerne så redde for å ha en demokratisk folkeavstemning om bompenger?
Man skulle da tro at Høyre sitt syn på demokrati var forskjellig fra Rødt sitt syn på demokrati, ikke sammenfallende som det er i denne saken. Forunderlig vil jeg si!

Den triste helheten i denne saken er da at avisen Nordlys på et altfor tidlig tidspunkt sa at bompenger er løsningen for Tromsø by, og dermed ble Nordlys faktisk en part i saken. Det resulterte i at debatten ikke kom i riktig gjenge, men ble akterutseilt med det resultat at vi ikke fikk analysert saken grundig nok i samspill med den andre av Tromsø sine aviser.

Bompengene i budsjettet er tenkt først å brukes til plenfrø og lignende i Tromsø sentrums parkanlegg for over 400 millioner. Så kommer sykkelstiene til bruk for meg og Jens Ingvald, mens melkekua bilen må vente på å få en smidig løsning først i slutten av prosjektperioden.

Løsningen er flerplan-kryss som kan betales med blant annet lokal bensinavgift, en avgift som fungerer og har små driftsutgifter!

Hva kan befolkningen gjøre, siden vi blir nektet å stemme over dette forslaget som skal tres ned over hodene på oss?

Som et eksperiment og demonstrasjon av virkeligheten med en slik politikk kan vi bestemme at vi, innbyggerne, tar en bilfri dag og bare bruker buss for å komme oss til og fra barnehager, skoler fritidsaktiviteter osv.

Vi må alle sammen åpne opp munnen og fortelle politikerne hva vi syns om påfunnene deres på godt og vondt. Bompengesaken i Tromsø viser klart maktfordeling i samfunnet, der vi – borgerne som blir påvirket av forslagene til politikerne – kan gjøre fint lite annet enn å lengte til neste valg, slik vi alltid gjør.

Ønsker alle en klarsynt onsdag på Rådhuset!

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse