VELKOMMEN: Det bare å ønske Stein Gunnar Bondevik velkommen tilbake i det politiske ordskiftet i Tromsø, skriver Morskogen. Arkivfoto: Yngve Sæbbe Olsen

Bondeviks valgkampstart

Bondeviks eksilerte sinne blir jo enda vanskeligere å helt ta seriøst når Arbeiderpartiets leder selv åpnet «den lange valgkampen» på Mortensrudfestivalen to dager før Statsministeren besøkte Tromsø

Direktør i Innovasjon Norge avd Brasil, Stein Gunnar Bondevik, kaster seg inn i det offentlige ordskiftet om valgkampstart og politikkens rammevilkår i byen han forlot for noen år siden. Etter dette har han tatt steget inn blant de tre som (tilsynelatende) fremstår som plausible ordførerkandidater for Tromsø Ap ved valget i 2019.

Bondevik har mange gode momenter i sitt innlegg. At lange valgkamper påvirker den politiske dynamikken, sliter ut innbyggere og svekker rollen til de som sitter med mandatet, på bekostning av de som får mandatet synes lett å enes om. En så tidlig valgkampstart som Høyre nå har hatt krever selvsagt at man er et parti i balanse, der retningen fremstår temmelig fastlagt. Mulig Bondevik tror det, men jeg tviler på at Høyres program i Tromsø for perioden 2019-2023 vil avvike vesentlig fra tidlige programmer.

Dog kjennetegner slikt et parti i balanse. Mulig Bondevik her gjør den feilen at han tenker at samme tilstand er å finne i Høyre som i eget parti(Ap). Min opplevelse av Høyre i dag er et parti i balanse med stø kurs, forutsigbar politikk og solide rammer om nominasjon og veivalg frem mot valget. Jeg skjønner at Bondevik – som en av tre gjenstående(?) kandidater til ordførervervet i Tromsø Ap ikke kjenner den samme harmonien. En smilende statsminister, flankert av en kampklar Jens Johan Hjort og gruppeleder Erlend med brann i blikket er selvsagt et syn som provoserer for de som skal forsvare den politikken som er ført i inneværende periode. Oppgaven Bondevik er en av tre frontrunners til er – mildt sagt – stor. Det at man har vært ute av politikken i fire år fritar en ikke for å måtte forsvare at Tromsø Ap har fremstått som et haleheng til partiet Rødt. Fritt brukervalg innen helse og omsorg, over doblet eiendomsskatt og trasevalg på forbindelsen til Kvaløya er tre eklatante eksempler der Tromsø Ap må svare velgerne i valg. Hadde det vært mitt bakteppe hadde jeg også blitt provosert av de tre på tur opp sherpatrappa.

Bondeviks eksilerte sinne blir jo enda vanskeligere å helt ta seriøst når Arbeiderpartiets leder selv åpnet «den lange valgkampen» på Mortensrudfestivalen to dager før Statsministeren besøkte Tromsø. Jeg har – med selvsyn – sett bilder av en annen frontrunner, Jarle Heitmann, på stand i Storgata på lørdag. Kjenner meg ikke vedvarende provosert av det må jeg innrømme.

Til slutt er det bare å ønske Stein Gunnar Bondevik velkommen tilbake i det politiske ordskiftet i Tromsø. Men han skal få to tips på veien mot nominasjonen og en eventuell nedstigning til oss her oppe igjen.

Først vær presis med titler. Jeg tviler på at direktørtitler i offentlig eide selskaper er et godt utgangspunkt for å raljere med statsministerens valgkampåpning. Selv ikke om man ligger an til å bli toppkandidat for Ap. Nå har jeg litt erfaring med at Nordlys tidvis auto-plasserer titler på folk, så jeg setter den på kategorien for at redaksjonen har glemt å rette det. It happens.
Redaksjonen presiserer: Bondevik ble først tittulert som direktør for Innovasjon Norge Avdeling Brasil, dette er senerer korrigert til Ap-medlem 

Det andre rådet er å ikke bidra til å skape inntrykk av at andre partier har like store vansker med veivalg og personvalg som Tromsø Ap synes å ha. Det er bra strategi å rette fokus mot eksterne fiender for å samle egne fraksjoner, men det blir litt tomt når overbygningen Bondevik styrer under startet to dager før, inkludert stand med Tromsø Ap i Storgata.

Bondevik bør derfor minst like mye rette innlegget mot eget parti.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse