Annonse
Børre Rognlien. Foto: Scanpix

Bør spørre idretten igjen

Pengebruken er en av grunnene for at Rognlien nå bør spørre ledermøtet om man skal fortsette prosessen.

At Erna Solberg skal fremme en sak om 35 milliarder i OL-garanti for Stortinget med dissens fra sju FrP-statsråder, og håpe på støtte fra Ap, er nesten usannsynlig.

23. mai samles norsk idrett til ledermøte i Bergen. Der bør idrettspresident Børre Rognlien spørre lederne i de forskjellige særforbundene og kretslederne, om man fortsatt skal jobbe for et norsk OL i Oslo. Alle andre saker på ledermøtet bør utsettes, og spørsmålet om en norsk OL-søknad bør diskuteres på nytt.

Ønsker flertallet det, bør man gå videre med søknaden. Om ikke må prosessen stoppes øyeblikkelig.

Etter at landsmøte i Frp har sagt nei til en søknad er Rognlien avhengig av at Høyre og Arbeiderpartiet går sammen om å sikre statsgarantien.  At Erna Solberg skal fremme en sak om 35 milliarder i OL-garanti for Stortinget med dissens fra sju Frp-statsråder, og håpe på støtte fra Ap, er nesten usannsynlig.

At Ap skal gi Høyre forhåndsgarantier om å binde sine representanter i Stortinget, er like usannsynlig.  Dessuten er Ap delt i spørsmålet om et OL. Fire fylkeslag i partiet har allerede sagt nei.

Når Børre Rognlien hevder at over 90 prosent av norsk idrett ønsker et OL, støtter han seg til vedtakene på ledermøtet på Hell i 2012 og i Sandefjord i 2013. Der la Rognlien fram en plan om at kommunene skulle betale mer av anleggsutgiftene. Idretten mindre. Veldig mange av de som var til stede stemte ja under forutsetning om at det skulle gå i orden. 

Fortsatt har ikke idretten får en tydelig svar om anleggsutgiftene til et OL i Oslo skal finansieres på denne måten.

Idretten med presidenten i spissen har heller ikke tatt hensyn til meningsmålingene. Den siste som ble offentliggjort for en måned siden viser at nesten 60 prosent av befolkningen ikke ønsker et OL på norsk jord. Bare 34,7 prosent sier ja til at Norge skal arrangere OL. Også i hovedstaden har stemningen snudd etter at «OL-valget» i august.

Disse tallene rimer veldig dårlig med de 90-prosentene som idrettspresidenten henviser til.

Mange vil nok argumentere med at Oslo har hatt store utgifter i forbindelse med søkerprosessen og derfor bør den fortsette til at Den Internasjonale Olympiske komité tar den endelige avgjørelsen. Men Også Tromsø hadde store utgifter i sin søkerprosess. Trolig har Norge og norsk idrett brukt nærmere en milliard på tre søkerprosesser før den endelige avgjørelsen om Oslos skjebne blir tatt. Tre prosesser som har endt opp i ingenting.

Pengebruken er en av grunnene for at Rognlien nå bør spørre  ledermøtet om man skal fortsette prosessen, ikke bare nøye seg med et ekstraordinært møte både i søkerkomiteen og i idrettsstyret.

Idrettspresidenten er en av de største tilhengerne av et OL i Oslo og hvis han vil be ledermøtet om råd er det kanskje fordi han er redd for svaret? Jeg tror de øvrige idrettslederne er mer på linje med de 60 prosentene i samfunnet som ikke ønsker en søknad enn de 90 prosentene som sa ja på ledermøtet på Hell i 2012 og Sandefjord i 2013. 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse