Annonse

Bør ta en regional rolle

Det er ikke nye, svære konferanser og seminarer vi trenger, men et praktisk samarbeid som kan styrke regionene gjensidig.

Det er viktig at det nye mannskapet som overtar styringen av Troms fylkeskommune setter seg noen litt hårete mål.

Det blir systemskifte i Troms fylkeskommune, og Arbeiderpartiet vil etter alle solemerker også her lede en ny koalisjon hvis forhandlingene kommer helt i mål.

Fylkeskommunen har viktige oppgaver som videregående skoler og en stor portefølje innenfor samferdsel. Samtidig forventer sentrale myndigheter at fylkeskommunen skal være en sentral, regional utviklingsaktør.

I likhet med primærkommunene har imidlertid ikke fylkeskommunene blitt særlig rikere de to siste årene under Erna Solbergs regime. Snarere har det blitt mindre å rutte med, noe Troms fylkeskommune tydelig har fått merke.

Fylkeskommunen er for store deler av offentligheten en noe mystisk institusjon. Valgdeltakelsen ved fylkestingsvalgene er klart lavere enn i kommunevalgene, og de to regjeringspartiene Høyre og Frp har begge programfestet at de har som mål å nedlegge fylkeskommunen.

I et slikt klima er det selvsagt ikke bare enkelt å skulle lede en fylkeskommune.

Likevel tror vi det er viktig at det nye mannskapet som overtar styringen av Troms fylkeskommune setter seg noen litt hårete mål.

Vi trenger et politisk nivå som kan heve blikket og aksle den politiske trøya som ser sammenhenger i nord og kan initiere et bredere samarbeid enn vi har i dag, på tvers av kommune- og fylkesgrenser.

Slikt samarbeid trenger ikke nødvendigvis å bli byråkratiserende soppvekster som eser ut med store sekretariater som ende med å bli forsinkende elementer i stedet for pådrivere for fruktbart samarbeid.

Det er ikke nye, svære konferanser og seminarer vi trenger, men et praktisk samarbeid som kan styrke regionene gjensidig.Det er mange interessante møtepunkter for et slikt samarbeid, ikke minst på områder som næringsutvikling.

I dag møtes de tre lederne av fylkeskommunene i nord i det som ble etterfølgeren av landsdelsutvalget som ble nedlagt for få år siden. Vi håper den nye ledelsen av Troms fylkeskommune vil prioritere denne møteplassen og søke å utvikle dette samarbeidet, på tvers av både geografiske grenser og ulike partitilhørigheter.

Det er bare dette forvaltningsnivået som med noe kraft kan utvikle interregionale prosjekter.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse