BOMPENGE-VALG: Fra Nordlys sitt folkemøte om bompenger tidligere denne uken. Fra venstre: Frps Bjørn Gunnar Jørgensen, Høyres Erlend Svardal Bøe, Senterpartiets Marlene Berntsen Bråthen, SVs Pål Julius Skogholt og Kristin Røymo fra Arbeiderpartiet.

Borgerlig floke om bompenger

Jens Johan Hjort må nå avklare om han vil sikre Tromsø en byvekstavtale med Staten.

Nordlys sitt folkemøte om bompenger tirsdag kveld, inneholdt  noen avklaringer som kan bli viktig for velgerne i saken som kommer til å dominere valgkampen.

Senterpartiets toppkandidat i Tromsø, Marlene Berntsen Bråthen, garanterte at partiet gir tilslutning til en byvekstavtale mellom Staten og Tromsø. Bråthen avviste også kategorisk at det er aktuelt for Senterpartiet å støtte et flertall i Tromsø som ikke lander en slik avtale.

I byvekstavtalen inngår blant annet en ny tunnel mellom Langnes og Breivika, en ny hovedvei mellom flyplassen og Giæverbukta, flere kollektivfelt og styrking av busstilbudet.  Forutsetningen for at Staten bidrar med flere milliarder kroner, er at kommunen innfører et system for bompengefinansiering. Vedtaket er gjort i bystyret, men avtalen med Staten er ikke underskrevet.

Senterpartiet har tradisjonelt støttet de borgerlige alternativene i Tromsø, men det er mulig vi nå ser starten på en nyorientering fra partiet. Det er interessant, sett i lys av siste meningsmåling i Nordlys, der partiet ligger an til solid fremgang ved kommunevalget neste høst. Senterpartiet kan komme på vippen og avgjøre hvilken blokk som skal styre Tromsø fra 2019 til 2023.

Frp virker for øyeblikket politisk isolert i bompengesaken. På bakgrunn av de signalene som kommer fra Høyres gruppeleder Erlend Svardal Bøe, er det lite som tyder på at Høyre vil veksle inn et ordførerkjede i bytte mot bompenge-nekt.

Dersom Frp skal søke makt i Tromsø, spiller Bjørn Gunnar Jørgensen et dristig spill. Det kan se ut til at partiet har skapt stor fallhøyde for seg selv.  I forhandlinger med Høyre kan nemlig Frp på et tidspunkt bli nødt til å bryte sitt løfte om at partiet ikke vil bidra til å innføre bompenger i Tromsø.  

Men Frp sin evne til å få gjennomslag, avhenger selvsagt av valgresultatet, og Frps størrelse. Hovedstrategien er at Jens Johan Hjort skal ha så lyst til å bli ordfører, at han forhandler bort bompengene.

Situasjonen på borgerlig side virker uoversiktlig, og velgerne i Tromsø må nå få et klart svar fra Høyres ordførerkandidat Jens Johan Hjort.  Hva mener han om bompenger?

Det er svært mye som står på spill for en by med et desperat behov for et moderne transportsystem. Jens Johan Hjort må derfor forklare om han vil bidra til at Tromsø får en byvekstavtale med Staten, eller ikke.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse