Annonse

Borgermester i bakvendtland

Det er en skam for Norge at vi har en justisminister som er mer opptatt av returer enn av å ta imot og gi beskyttelse.

Jo før statsministeren finner et høve til å sende Anundsen på dør, jo bedre. Både for Norge og flyktningene.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) må skiftes ut. Hvis ikke Erna Solberg til nå har skjønt at statsråden kjører et løp som hun selv må ta på sin egen kappe dersom hun intet gjør, bør noen fortelle henne det.

Det handler om den forkrøplingen av flyktning- og asylpolitikken justisministeren står for. Anundsen er nok på bølgelengde med Siv Jensen og sitt eget parti, i hvert fall med de ytterliggående elementene i partiledelsen.

Men Solberg og Høyre kan ikke leve med at denne flyktningfiendtlige politikken skal være regjeringens politikk.

Vi står midt i en flyktningstorm. Den er skapt av situasjonen i Syria, med krig, tortur og undertrykkelse. Desperate mennesker søker fortvilt etter trygghet for seg og sine og strømmer inn over Europas grenser i tusentall hver dag.

Mange av dem kommer også til Norge, mange flere enn noen gang før. De har krav på beskyttelse, det er deres menneskerett. Norge kan gi dem den beskyttelsen de trenger. 

Men Anundsen og Frp har ikke fokus på dette. Deres første prioritet er det stikk motsatte: Hvordan kan vi bli kvitt dem?

Hjelpeorganisasjonene har påpekt dette i skarpe ordelag. Og det er en skam for Norge at vi har en justisminister som er mer opptatt av returer enn av å ta imot og gi beskyttelse.

Han har også sendt ut et dekret om at   de som ankommer skal evalueres etter en målestokk på hvor lett integrerbare de er. For dette har justisministeren nå også fått en advarsel fra FNs høykommissær for flyktninger.

Høykommissæren advarer Norge mot å bedømme flyktninger etter Anundsens kriterier. Det er behovet for beskyttelse som skal være avgjørende, ikke om flyktningen har høyere utdannelse.

Frps linje overfor flyktningene er realiseringen av en politikk fra bakvendtland. Og der er Anders Anundsen borgermester. Det er ganske uforståelig at Erna Solberg kan leve særlig lenge med at regjeringens flyktningpolitikk preges av et parti som i denne saken står på utsiden av det øvrige politiske Norge og i tillegg er i total utakt med folkeviljen.

Jo før statsministeren finner et høve til å sende Anundsen på dør, jo bedre. Både for Norge og flyktningene.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse